Депутатите взеха Бюрото за защита от главния прокурор Иван Гешев, но не успяха да закрият специализираните звена. Това е единствената законова промяна, извън актуализацията на трите бюджета на страната, която това Народното събрание успя да доведе докрай в двумесечната си работа. Превърналият се в спорен законопроект очаквано бе приет след остри реплики между депутатите.

Скандалът да се премести ли Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдие започна още в първите минути на последния пленарен ден.

"Закон за осветяване на защитени свидетели - целта е тези свидетели да бъдат отстреляни някои олигарси, това искат. Това е една мръсна поръчка - можете да преместите бюрото и в земеделското министерство", каза Хамид Хамид от ДПС.

Изказването на ДПС предизвика остри реакции.

"Съдейки по писъците, раздавани от определена парламентарна група, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов",, коментира Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

"Мястото на бюрото е в МП, а не главния прокурор да си има хора, които нарича свидетели. Прехвърлянето не към земеделието ще възстанови справедливостта", заяви Радостин Василев от ИТН.

Партиите се скараха и за това дали този законопроект е най-съществената част от съдебната реформа.

Според Атанас Атанасов от Демократична България този парламент е трябвало да направи съдебна реформа, но не успял. "Единственото, което можем да направим, е да закрием Бюрото към главния прокурор", каза той.

"Реформа за един месец ли се прави без кабинет? Това ли е правовата държава?", попита Анна Александрова от ГЕРБ.

След като приеха закона на второ четене, депутатите гледаха на първо четене и закриването на спецсъда и прокуратурата. Заради липса на време той така или иначе няма да влезе в сила.

"За съжаление закриването ще е само на първо четене за втори парламент по ред. Съпротивата беше огромна", посочи Мая Манолова от ИБГНИ.

Така в следващия парламент законът ще трябва да бъде внесен наново.

И докато споровете вървяха, ДПС  и ГЕРБ използваха последния ден за атака срещу Румен Радев.

Последна точка в дневния ред беше докладът на комисията за полицейското насилие миналото лято.

В края на работния ден председателят на парламента Ива Митева закри последното заседание на 46-ото Народно събрание. След последния звънец, депутатите от "Има такъв народ" застанаха на парламентарната трибуна за обща снимка с нея.