Православни и католици, протестанти и арменци посрещат заедно Великден. Такова съвпадение на календарите се случва веднъж на всеки 2 до 7 години.

Днешният ден - Велика събота, е последният от Страстната седмица. Днес възпоменаваме телесното погребение на Исус Христос, преди да честваме Възкресението му.

На днешния ден в църкви в цялата странаимаше богослужения, на които бяха осветени сладките хлябове - козунаците, които символизират тялото Христово и червените яйца, олицетворяващи Възкресението.

Тази вечер, половин час преди полунощ в храм-паметника „Свети Александър Невски” ще започне богослужението, което ще бъде оглавено от патриарх Неофит.

Великден за всички

В Ловчанската митрополия традиционно яйца и козунак бяха раздадени на най-бедните. Там от 8 години всеки ден работи кухня, в която доброволци приготвят храна за над 20 социално слаби.

Началото е поставено на Лазаровден през 2006 г. Ловчанската митрополия получава като дарение от военните походна кухня. Първата гозба е нахранила 100 души. След време се прави ремонт на сграда в двора на митрополията, която става кухня и трапезария.

„Започнахме всеки божи ден да храним по 20 души, седем дни. При това трябва да кажа, че при нас хората, които готвят, са доброволци, не получават за това пари. Имаме и дарители, което не достига, митрополията купува”, разказва митрополит Гавриил.

Доброволците в кухнята готвят по предварително изготвен график. Те приготвят обикновено по едно основно ядене. Когато се получат дарения, се раздава и десерт.

Организаторът на Кухнята Иваничка Станева разказва, че сред доброволците има и работещи хора, които идват да готвят в събота и неделя, както и жени от Червения кръст. „По принцип не е лесно, защото всеки ден трябва да ги организирам да има кой да готви и трябва и дарения да се събират”, казва тя.

В кухнята идват социално слаби хора. За много от тях това е единственото хранене на ден.

Ловчанският митрополит Гавриил има идея да създаде и старчески дом към митрополията. В Лом на Велика събота малки деца решиха да дарят радост и да помогнат на възрастни и самотни хора в дома в село Орсоя.

Тази година празнуваме заедно

След 40 - дневния пост, семейство Мирчеви започват приготвленията за Великден. Козунакът вече е готов, и сега цялото семейство пристъпва към боядисването на яйцата.

Бащата Веселин е художник и довършва украсяването на специално яйце с образа на Исус.

Според съпругата на Веселин Людмила, католическите и православните ритуали в навечерието на Възкресение Христово са много близки.

Семейство Мирчеви са част от 35-те хиляди католици в Пловдивска област. Заедно с братята си по религия от град Раковски, тази вечер те ще отидат в един от най-големите католически храмове у нас – „Пресвето Сърце Исусово”. Трима от вярващите ще бъдат кръстени по време на литургията.

Постът за католиците в град Раковски приключва с края на Светата литургия тази вечер. В неделя сутринта, първият ден на Великден, ще има Богослужение, на което се благославя празничната храна - яйцата, козунаците и всички продукти, които се поставят на трапезата.

  • Северното ни Черноморие предпочитано от румънците за Великден
  • Литийно шествие изнесе чудотворната икона от Бачковския манастир
  • Село Църква за Великден с нов параклис
  • Бачковският манастир празнува Възкресение Христово
  • Какво очаква великденските яйца след днешния ден?
  • 27 параклиса закрилят Момчиловци
  • Благотворителна изложба подпомага болни деца в Търговище
  • МВР се готви за следпразничния трафик
  • Христос Воскресе!
  • Благодатният огън е вече на българска земя (СНИМКИ)