27 параклиса и 3 големи кръста закрилят Момчиловци. Родопското село е населеното място с най-много параклиси в страната.

Сред най-старите е параклисът „Рождество на пресвета Богородица”, който се намира в селото. Легендата разказва, че на това място божествена сила е спряла турска потеря, която искала да плячкоса и опожари населеното място. За всеки параклис се грижат именици и хората, които живеят до него.

В случая, семейство Насташови. „Иконите бяха почти разрушени, носели сме ги една по една и сме ги реставрирали”, разказва Богдана.

Скрито в борова гора се намира аязмото. В храма се отслужва богослужение след Великден. Земята тук е била частна, но още в миналото, след откриването на чудотворната вода, е била дарена на селото.

„Населението на Момчиловци е изключително богобоязливо, бих казала и традициите и до днес се спазват такива каквито са били преди поколения”, казва кметът на селото Мария Никова.

В Момчиловци има и уникална църква с каменна камбанария, построена в началото на XX век от един най-известните местни дюлгери. Самият храм "Св. Св. Константин и Елена" е осветен през 1836 година.

„То обяснението е просто – стремежът на човека към неговия създател, към Бога и съответно всяко семейство или всеки, който иска да построи параклис избира своя покровител, светия или празник през годината и построява”, смята отец Николай.

Малките храмове около Момчиловци се градят от векове. Най-новият е от миналата година по инициатива и със средствата на група 20-годишни момчета от селото.