Последен ден от предизборната кампания, а в събота е денят за размисъл. Предстои 19 областни града да изберат своя кмет.

Машините за гласуване получиха удостоверение за съответствие за балотажите в неделя. От Министерство на електронното управление съобщават, че екипите са работили в интензивен режим, за да завършат процедурата и да осигурят протичането на честни и демократични избори.

„Вече е факт още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректно отчитане на изборните резултати. Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок”, посочи премиерът Николай Денков.

Миналия петък един от мотивите на ЦИК за отмяна на машинния вот беше, че този процес не беше завършил. В понеделник ВАС реши, че решението на ЦИК за отмяната на машините е законосъобразно за първия тур, но незаконосъобразно за втория, тъй като има време процедурата по удостоверение да бъде извършена.

Сега докладът на Министерството на електронното управление е изпратен в Централната избирателна комисия, която трябва да вземе решението за използването на устройствата за гласуване. На балотажа ще се гласува в повече от 7000 секции, като в 5900 от тях ще има машини.

Всичко за местните избори в страната следете в нашия онлайн репортаж: