Международна коалиция и санкции трябва да се противопоставят на Иран. Това каза в специално интервю за bTV посланикът на Израел. С него разговаря Христиания Червенкова.

„От години Иран напада Израел. От 7 октомври насам всеки ден има атаки от “Хамас”, “Хизбула” и от хутите. От Шиитските милиции в Ирак и Сирия. Зад всички тях стои Иран. Безпрецедентно е, че ни атакуват от собствената си територия“, коментира Н. пр. Йоси Леви Сфари.

Остава ли Иран пряка заплаха за Израел?

Йоси Леви Сфари: Да, без съмнение. Те казват, че искат да заличат държавата Израел, да елиминират еврейската държава. Иран разработва ядрено оръжие и става все по-опасно.Блъфират ли, или има реален риск те да използват ядрено оръжие срещу Израел?

Йоси Леви Сфари: Иран не блъфира. Те говорят открито, че са все по-близо до ядрени оръжия и че искат да унищожат Израел. Ако някой ти казва, че иска да те убие, чуй както ти казва, повярвай му.

В тези трудно времена какво ще предприеме Израел – ще има ли ответен удар, или ще се въздържи?

Йоси Леви Сфари: Да нападнем или не Иран, е въпрос как да защитим нашите граждани. Нямаме намерение да воюваме с Иран. Един от вариантите е да използваме военна сила. Тяхната цел беше да убият хиляди хора и това, че не успяха се дължи на нашата система за противовъздушна отбрана.

Смятате ли, че трябва да се създаде международна коалиция срещу Иран?

Йоси Леви Сфари: Няма друг начин. Всички ние сме застрашени от Иран. Въпросът е много прост –  Иран с ядрен арсенал прави ли светът по-защитен, или не ? Ако не е по-безопасно, трябва да ги спрем.  Заради Иран преговорите с „Хамас“ да освободят нашите заложници са в задънена улица.

bTV отправи покана за интервю и към иранското посолство у нас. Оттам ни отговориха с позиция.

В нея пише, че прибягването на Ислямска република Иран до отбранителни мерки е в изпълнение на правото ѝ на самозащита след смъртта на иранските военни съветници в Сирия.

В позицията се казва още, че Ислямска република Иран няма да се поколебае да предприеме допълнителни отбранителни мерки, за да защити законните си интереси.

Как коментира взривоопасната ситуация в Близкия изток дипломатът и бивш заместник-външен министър Любомир Кючуков – чуйте във видеото.