Ресорният заместник-министър на Великобритания е изпратил писмо до президента на УЕФА. Документът беше разпространен  от българското външно министерство.

От УЕФА вече официално повдигнаха обвинения срещу България след евроквалификацията с Англия в София. Мачът беше спиран два пъти заради расизъм от родните фенове.

В писмото Найджъл Адамс пише: "Сигурен съм, че сте съгласен, че нито един състезател, мениджър, запалянко или привърженик на спорта не трябва да толерира дискриминацията в каквато и да е форма".

Адамс приветства бързата реакция на българските власти. И призовава УЕФА да предприеме спешни действия, за да даде гаранции, че всички футболни органи и феновете са наясно със сериозните последствия при несправяне с този проблем.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов вицепремиерът Екатерина Захариева е провела телефонен разговор с посланика на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс, съобщиха от Министерството на външните работи.

По-късно посланик Хопкинс е извикана и на среща в МВнР с и. д. генерален директор "Двустранни отношения" на министерството Христо Полендаков. Той е повторил категоричната позиция, изразена вече от премиера Бойко Борисов, която осъди недопустимите ксенофобски прояви на група български фенове по време на мача Англия-България.

Полендаков е потвърдил, че от българска страна са взети незабавно всички мерки за разрешаването на случая. Той е изразил съжаление, че тези недопустими прояви на малка група хора са намерили широк негативен отзвук в британските медии и са довели до негативни квалификации по отношение на българския народ и държава.

Посланик Хопкинс е дала високата си оценка за толерантността, присъща на българския народ.