От УЕФА официално повдигнаха обвинения срещу България след евроквалификацията с Англия в София, завършила с тежка загуба за "трикольорите" - 0:6. Двубоят на "Васил Левски" обаче бе спиран на два пъти заради расизъм от родните фенове.

Сега европейската централа започва разследване срещу България по четири точки. Първата е за "расистко поведение" по член 14 от Дисциплинарния правилник на УЕФА. Втората - за "хвърлени предмети" по член 16, а третата за "прекъсване на националния химн". Последната точка е за "повторения на големия екран" по член 42. от Правилника за сигурност и защита.

Разследване ще има и на съперника заради прекъсване на националния химн и недостатъчен брой британски стюарди.

Позицията на Александър Чеферин срещу расизма във футбола

"Имаше времена, не много отдавна, когато футболното семейство смяташе, че бичът на расизма е далечен спомен. Последните няколко години ни научиха, че подобно мислене в най-добрия случай беше самодоволно.

Възходът на национализма из целия континент е подхранил известно неприемливо поведение и някои са възприели, че футболната тълпа е точното място, където да дадат глас на своите ужасяващи възгледи.

Като ръководен орган знам, че няма да спечелим конкурси за популярност. Но някои от изразените мнения относно подхода на УЕФА в борбата срещу расизма са много неправилни. УЕФА в тясно сътрудничество с мрежата FARE ("Футбол срещу расизма Европа"), създаде триетапния протокол за идентифициране и справяне с расисткото поведение по време на игрите.

Санкциите на УЕФА са сред най-тежките в спорта за клубове и асоциации, чиито привърженици са расисти на нашите мачове. Минималната санкция е частично затваряне на стадиона - ход, който струва на домакините поне стотици хиляди загубени приходи и стигматизира техните привърженици.

УЕФА е единственият футболен орган, който налага забрана за игра от десет мача на футболист за расистко поведение - най-тежкото наказание в играта. Повярвайте ми, УЕФА се ангажира да направи всичко възможно, за да елиминира тази болест от футбола. Не можем да се задоволим с това; винаги трябва да се стремим да укрепим решителността си.

Като цяло футболното семейство, всички - от администратори до играчи, треньори и фенове - трябва да работим с правителствата и неправителствените организации, да водим война срещу расистите и да маргинализираме техните отвратителни възгледи към границите на обществото. Самите футболни асоциации не могат да решат този проблем. Правителствата също трябва да направят повече в тази област. Само като работим заедно в името на благоприличието и достойнството, ще постигнем напредък".

"Противният расизъм, който видяхме и чухме снощи, няма място във футбола, както и никъде другаде. Напълно подкрепям Гарет Саутгейт и отбора за това, че го надраснаха. Трябва да видим силни и бързи действия от УЕФА".