Задава се тежка зима, с драстично поскъпване на храните и горивата, предупреждава изследване на КНСБ. От синдиката прогнозират, че издръжката на живота ще продължи да расте.

Очакванията са в края на годината парите за издръжка за тричленно домакинство да скочат с 4-5%. Това означава, че всеки от двамата възрастни в това домакинство трябва да получава трудово възнаграждение не по-малко от 1 300 - 1 350 лв.

След повече от 20 години в Лондон, Мария и семейството й се връщат в Бургас с двете си деца ученици. За една година, в която Мария се опитва да развие фризьорския си салон, а мъжът й да си намери постоянна работа, спестяванията им се стопяват.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надявам се да оцелеем! Голяма помощ ни е и селото, което имаме - моята свекърва е там и тя ни помага със зеленчуци, яйца. Засега се справяме, скъпо е, всичко се е вдигнало - един хляб ако погледнеш вчера беше 1,10 лв., сега е 1,30“, казва Мария.  

В една от пекарните в София например се очаква цената на хляба да се увеличи с около 15% до края на годината.

Производителите обясняват скока не само с по-скъпия ток, но и с по-скъпите яйца и брашно. „Много вероятно е сега да се вдигнат цените на някои от продуктите“, смята Виктор Иванов.

„Основната причина това е покачването на цената на природния газ, на горивата, на международните борси. Значително увеличение ще се усети особено за София, където ако последната сметка миналия отоплителен сезон беше около 200 лева, то очакваме сега 240 лева“, посочва Виолета Иванова, заместник-директор на Институт за социални и синдикални изследвания при КНСБ.  

Снимка: btvnovinite.bg

Според синдиката заплатите не могат да компенсират поскъпването на живота, затова предлагат ускорен ръст на заплатите през следващите 5 години. За момента Мария си покрива разходите, но казва, че й е трудно да спестява с две деца.

За 15 септември Мария ще купи само най-необходимото, което пресмята, че ще й струва близо 200 лева.