Горивата у нас са поскъпнали с над 20% за последната година. Експертите не очакват поевтиняване в близко бъдеще.

Според  сайта  „fuelo.net“  Кърджали е  с най-скъпи цени на горивата у нас, а най-евтино е в Шумен. В класацията, изчислена при средни цени към днешна дата, преди Кърджали по скъпо гориво са Кюстендил и Разград, а в челото на евтино гориво се нареждат Велико Търново и София.

Разликата в цените между първия и последния регион може да достигне и до 10 стотинки на литър, според бензиностанцията. И това на фона на едно  значително поскъпване на горивата у нас за последната година.

Потелгяйки за Кърджали, зареждаме гориво на бензиностанция в Хасково. За 10 литра дизел плащаме 22,40 лв. Час по-късно, вече в Кърджали, същото количество гориво, на бензиностанция от същата верига, струва 23 лева - или с шест стотинки на литър повече.

„И за домакинство, и за фирми ,и за всички не е добре цените, а горивата са основни“, смята шофьорът Пламен Саралийски.

Снимка: bTV

За последните шест месеца у нас най-масовият бензин „А-95“  е скочил с 23 стотинки на литър. Подобно е поскъпването и при дизела, а при пробан- бутана  скокът от март до сега е с 12 стотинки .


„Нищо не можем да направим. Говорил съм с колеги да излизаме да протестираме, никой не вярва, че нещо ще се случи от протестите“, каза таксиметровият шофьор Венелин Момчилов.

В студиото на „Тази сутрин“ Светолслав Бенчев от „Българската петролна и газова асоциация“ заяви, че цените се влияят само от международните пазари .

„Изключително и само котировките на суровия петрол.Вижда се ясна корелация между цените на горивата в страната и цените на световния пазар“, добави той.

Въпреки усещането за прекалено високи цени у нас те не са рекордни. Преди три години цените на горивата са били пак толкова скъпи.