Поскъпване в цената на захарта. Проверка на bTV показва, че скокът е с около 60 процента за  година. В сезона на зимнината домашната ракия стига до крайния потребител стига за три лева на килограм.

Валери Иванов прави ракия от 200 кг собствени плодове, към които е прибавя 30 кг захар.

„Ако не сложа захар на тая пущина, нищо няма да се произведе.  Миналата година беше на 1.15, а сега 2.50, къде отиваме, двойно повече“, казва той. 

Поскъпване на захарта и домашната ракия
Снимка: bTV

Валери е късметлия, защото е купил захарта преди няколко месеца. В квартален магазин във Враца от днес поскъпването е с около 40 стотинки и захарта вече е 2.80 за килограм.

Поскъпване на захарта и домашната ракия
Снимка: bTV

„Като дойде една баба и иска да вземе две пакета, аз като й кажа 5.60, тя ще върне единия пакет. Не може да си позволи да вземе два. Почти не слагаме никаква надценка“, казва Ирина Коцева, собственик на хранителен магазин.

Поскъпване на зимнината
Снимка: bTV

„И да е скъпа захарта, ние ракийка пак ще си варим“, каза Валери Иванов.

Основната причина за драстичния скок е завишеното производство на спирт в световен мащаб, както и фактът, че България не произвежда захар. Вносът се влияе от доста фактори.

Поскъпване на зимнината
Снимка: bTV

„Изменението на много от цените са логистични проблеми и са свързани с по-високи разходи за осъществяването им. Продължаваме да имаме абсолютно блокиран паазар между търсене и предлагане. На практика факторите са не пазарни, а предимно геополитически“, обяснява Владимир Николов, председател на Комисията по стоковите борси и тържища.

Поскъпване на захарта и домашната ракия
Снимка: bTV

В момента на Лондонската стокова борса цената на тон захар е паднала с около 70 долара.