Диалог с биопроизводителите винаги е имало, а основания за оставки няма. Това каза на извънредна пресконференция заради протеста на биопроизводителите министърът на земеделието Румен Порожанов.

Протестиращите пред сградата на министерството са недоволни от нова наредба за биологичното производство, с която според тях се въвеждат много високи изисквания както към производителите, така и към фирмите, които ги сертифицират. Те поискаха и оставката на земеделския министър.

Представители на Асоциацията на биопроизводителите посочиха, че според промените в наредбата им се налага да правят допълнителни анализи в лабораторията, които оскъпяват производството. Част от тях не са необходими и не се правят от европейските им колеги.

„От 2017 г., откакто съм тук, на първо място стабилизирахме звеното, което се занимава с контролиращите лица и променихме Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на ЕС, както и наредбата, свързана с контрола на производителите на биологични продукти”, посочи Порожанов.

През тази година одобрените контролиращи органи са 17, като на петима от тях изтичат годишните разрешителни и в момента те се преразглеждат. Само на двама разрешителните не са подновени със сериозна аргументация, но отнети такива няма, уточни земеделският министър.

Той подчерта, че в момента страната ни е под много сериозен мониторинг от Европейската комисия именно по усвояването на парите за биологично производство. Към момента нямаме спрени средства само заради добрия контрол.

Порожанов отбеляза, че страната ни е прохождаща в биологичното производство и пикът му се е породил най-вече от субсидиите, които го насърчават.

„Около 4000 са в момента биопроизводителите с ангажименти. Допълнителен бюджет за биопроизводство не може да има, защото сме в преразход от 20 млн. лева и допълнителен прием по мерките също не може да има”, поясни Румен Порожанов.