В Стара Загора мъж нападна акушерка в болницата, след като не бил допуснат в отделението по Неонатология в АГ-клиниката. Той е арестуван.

Междувременно в София се събраха пациенти на протест срещу насилието над лекари.

Нападателят на акушерката от Стара Загора е влязъл през главния вход и поискал да се качи при жена си и новороденото в отделението. След като му отказват, той извива ръката на акушерката пред 15-20 души.

На помощ се притича колежка и мъжът е изтикан. Заключват вратата, след което той чупи прозорецът. Докато удря, мъжът постоянно псува и заплашва.

Мая е на работа само от два месеца. Всичко във вчерашния ден е наред до 11:30 ч., когато Сашо Йосифов идва с приятели, за да изпише новородената си дъщеричка.

След нападението, лекарите веднага викат полиция. Охрана в отделението няма, а паник бутонът е развален. Нападателят бяга и малко след това е заловен от органите на реда.

Според неговите близки всичко е измислица. Бил счупил прозореца, защото се ядосал, че извикали полиция, каза племенникът на мъжа.

На агресора е повдигнато обвинение за хулиганство, задържан е за 24 часа. Наложена му е гаранция от 400 лева и вече е пуснат на свобода. Разпитите по случая продължават.

Протестът на пациенти тази вечер е под надслов "Граждански поход срещу насилието в здравеопазването".

Иницииран е от пациенти на нападнатата лекарка в „Шейново”, но е подкрепен от граждани, колеги на д-р Гагова и от Българския лекарски съюз.

Оказа се, че никой не знае точно колко са нападнатите медици.

От Здравното министерство ни предоставиха справка за агресията в Спешната помощ – 100 нападнати за 2 години и половина. Вероятно за още много случаи не знаем.

Среща очи в очи с агресията преживява д-р Таня Андреева, когато вижда окървавената си колега д-р Албена Гагова по време на дежурство.

„Д-р Гагова се чувства психически добре и за мен това е най-важното. Човек преодолява всичко, ако намери начин да премине през него”, каза д-р Андреева.

Докато Таня Андреева е министър на здравеопазването през 2013 г., депутатите криминализираха нападението над медицински специалисти на работното им място.

Справка на прокуратурата, изготвена по молба на Лекарския съюз, показва, че това не е довело до драстична промяна на наказанията. За последните 5 години в затвора са влезли трима души.

В понеделник прокуратурата и представители на здравното министерство ще обсъдят как могат да спрат агресията.

Пациентите казват, че ще опровергаят поговорката, че всяко чудо е за 3 дни и ще се борят за справедливост.