Продължават протестите срещу избрания от Висшия Съдебен Съвет нов главен прокурор Иван Гешев. Недоволни граждани и организации искат указът за назначаването на Гешев да не се подписва и процедурата да се изпрати в Конституционния съд за тълкуване.

Тази вечер протестиращите отново се събират в центъра на София. Демонстрантите се преместиха от пространството пред Съдебната палата пред Президентството на Ларгото.

Този четвъртък ще бъде внесена официалната позиция в Президентството, защо Иван Гешев не трябва да поема поста от Сотир Цацаров и какви морални качества не притежава, за да стане обвинител №1 на държавата.

В момента на Ларгото се образува опашка, събират се подписи на недоволни граждани, които смятат, че Иван Гешев не трябва да става главен прокурор.

Както и на предишните протести, има 7 лампи за 7те години от мандата на главния прокурор.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме президентът да върне номинацията и избора на Гешев за главен прокурор”, заявява Иван Мирчев, но признава, че няма гаранция дали ВСС няма да повтори своя избор.

Снимка: btvnovinite.bg

„Президентът има възможност и трябва да се запознае с цялата фактология, както на процедурата, така и на избора и на изслушване от ВСС и да направи своята преценка”, смята адвокат Емил Георгиев.

В началото на седмицата държавният глава каза, че няма да действа под натиска на която и да е сила. И ще вземе своето решение по казуса в обозрим срок.