Преправят Наказателния кодекс заради дрогираните шофьори. Мотивите на депутатите са, че в момента много от водачите, седнали зад волана след употреба на наркотици, не получават присъди заради неясноти в закона. Предложенията вече са внесени в деловодството на

Много често различните съдилища излизат с оправдателни присъди за дрогирани шофьори, тъй като наличието на наркотиците в кръвта се оспорва. Причината е в начина, по който се правят тестовете.

Според много юристи тестовете доказват само, че шофьорът е употребил наркотик, но не дават яснота кога – дали преди да седне зад волана или преди седмица например. Затова, за да няма празнини и противоречия в закона, се предлага не само на пияните, но и на дрогираните шофьори  да се взимат кръвни проби.

Експерти обаче виждат противоречия и даже несправедливост в подготвените промени, защото сиропът за кашлица например съдържа кодеин, а кодеинът е опиева субстанция. Те настояват промените да се направят така, че да внесат ясен регламент и за шофьорите, които се лекуват от зависимост или пият лекарства с опиумни вещества.

Всички обаче са категорични в едно – шофирането след употреба на наркотици е изключително опасно.

По данни на МВР от началото на годината до края на ноември с дрога и зад волана са хванати близо 2000 души, което прави по близо 175 души на месец.