С окончателно решение на Върховния касационен съд агенция "Пътна инфраструктура" ще плати близо половин милион лева за смъртта на жената, която загина през 2017 г. в тунел "Ечемишка".

Тогава в тунела падна една от лампите, а от удара върху колата ѝ загина 64-годишната жена.

Присъденото обезщетение е за двете деца и за майката на загиналата – всеки от тях ще получи по 110 000 лв. На съпруга ѝ съдът определи да бъдат платени 130 хил. лв.

През 2018 г. шест длъжностни лица получиха обвинения за инцидента в тунел „Ечемишка”. Сред тях бяха двама бивши шефове на Пътната агенция – Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Останалите четирима също бяха служители на АПИ.

Разследването установи, че стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 г., като до 2017 г. е правен оглед 6 пъти и при всеки един от тях са давани препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено.

Техническата експертиза установява, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и следва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в условия на постоянна влага, вредни газове и прах. Така корозията на места стигнала над 50%.

„Видях всички тия неща върху покрива. Беше страшен трясък. Само успях да извикам – сестра ми какво стана. Само това казах. Тя не ми отговори. Намерихме я на задната седалка“, спомня си Николай Николов, брат на загиналата жена.

Седем години по-късно и след няколко съдебни инстанции АПИ трябва да плати на роднините близо половин милион лева обезщетение. Майката и съпругът на загиналата така и не дочакват решението.

„Много тежко се отрази на семейството. Двама от ищците вече не са между живите. В следствие на инцидента те отключиха онкологични заболявания. Като сметнете лихвите, сумата става още по-значителна“, отбелязва адвокатът на близките на загиналата жена Тодор Димитров. Той казва също така, че все още няма и обвинителен акт за виновните за инцидента.

„Всички съдебни инстанции бяха единни, че АПИ не са изпълнили задълженията си. За съжаление това противоправно поведение от тяхна страна не е открито от нашата прокуратура. Все още няма обвинителен акт. Този инцидент е предхождан от множество други инциденти. Още през 2010 г. има пострадал водач на автомобил при падане на осветително тяло“, обясни Тодор Димитров.