Шест длъжностни лица получиха обвинения за инцидента в тунел „Ечемишка”, при който загина жена, съобщиха от прокуратурата.

Сред тях са двама бивши шефове на Пътната агенция – Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Останалите четирима също са служители на АПИ.

Инцидентът стана на 5 февруари 2017 г., когато върху автомобил пада част от конструкцията на осветителните тела в тунела, а при удара загина жена.

Разследването е установило, че стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 като до 2017 г. е правен оглед 6 пъти и при всеки един от тях са давани препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено.

Техническата експертиза установила, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и следва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в условия на постоянна влага, вредни газове и прах. Така корозията на места стигнала над 50%.

Според заключението на вещите лица основната причина за аварията на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето й без антикорозионна защита повече от 20 години.

По делото са събрани множество доказателства, включително заключение на експертиза относно състоянието и корозията на метала на носещата конструкция на осветителната уредба на тунела, изготвено от Института по металознание – БАН.

Разследващите установили също, че и друг път са падали лампи. През годините са били изпращани редица писма, в т.ч. и до АПИ, но мерки така и не били взети. Дори изготвеният специален доклад през 2015 г., който посочва, че лампите са опасни, също не води до последици.

„Имало е възможност и необходимост от спешно ремонтиране и промяна на тази осветителна уредба, но за съжаление бездействието на длъжностите лица е продължило толкова време”, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Шофьорът, който е управлявал автомобила и е брат на загиналата не е привлечен като обвиняем. От негова страна е било е абсолютно непредотвратимо това пътно транспортно произшествие, а и самият той не е извършил никакво нарушение на закона за движение по пътищата.

Ако съдът намери за виновни обвиняемите, тях ги заплашва затвор от 2 до 6 години.