Софийският окръжен съд осъди Агенция „Пътна инфраструктура“, заради смъртта на жена преди четири години в тунел „Ечемишка“.

Тогава конструкция от осветително тяло падна върху движещ се автомобил и уби пътуващата в него на място.

Четири години след това, тук тече цялостен ремонст. Агенция „Пътна инфраструктура“ трябва да заплати общо 600 хиляди лева на близките на нелепо загиналата жена. Обезщетението е за майка й, двете й деца и нейният съпруг.

В мотивите на решението си съдиите изтъкват, че в тунела липсвала екплоатационна поддръжка. И са категорични, че „да се търди, че се касае за случайно събитие, което е било непредотвратимо, е абсурдно“.

Фаталният инцидент става на 5 февруари 2017 година. Жената пътувала до шофьора. В тунела - конструкция с осветление пробива покрива на колата и я убива на място. Издъхва пред очите на брат си, който е зад волана.

Четири години по-късно Софийският окръжен съд осъди Агенция „Пътна инфрасткруктура“ заради пропуски, които са довели до фаталния инцидент.

„Проектният експлоатационен срок на осветителните тела е 15 години - следователно към момента на инцидента експлоатационната им годност е била изтекла. Следователно увреждащият инцидент е настъпил изцяло поради неизпълнение на нормативни задължения от ответника. При това положение да се твърди, че се касае за „случайно събитие“, което било непредотвратимо, е абсурдно“, посочва съдът.

След инцидента стана ясно, че ремонт на тунела не е правен от далечната 1985 година. Днес, четири години след нелепата смърт, в същата тръба тече цялостен ремонт. Той трябва да завърши до край на годината, пишат от АПИ в отговор на bTV.

Според пътния експерт Диана Русинова решението на съда е крачка напред за пътната безопасност в страната ни. „Това е ден, в който пътната безопасност направи крачка напред“, смята тя. 

По думите й, много от съоръженията на автомагистрала Хемус са в окаяно състояние и са опасни за всички нас.

Решението на съда не е окончателно.