Все още не е ясно кога ще бъде реализирано отдавна анонсираното намерение на Миниистерството на вътрешните работи да тества служителите си на детектора на лъжата. Това стана ясно от думите на силовия министър Цветлин Йовчев пред журналисти.

Проверките за лоялност бяха обявени от него като част от мерките за реформиране на ведомството още през юли 2013 г.

Все още няма и окончателно решение колко често полицаите ще се явяват на детектор на лъжата. Според вътрешния министър обаче период от шест месеца би бил твърде къс. Според него ако полицаите се явяват на тест за лоялност, ще бъдат сведени до минимум редица практики като например корупция и нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

„Ако непрекъснато се водим от това как ще реагира някой на една или друга мярка, никога няма да достигнем до искания резултат. Трябва да ни е ясно какво искаме да направим и да наложим необходимото. Защото ако се съобразяваме кой как би реагирал, никога не можем да направим една съществена политика.”, коментира Йовчев.

По думите му в момента Институтът по психология към МВР работи по програма за тестване на лоялността на служителите.

Докладът за Лясковец е почти готов

До два дни когато изтича и срокът, трябва да е готов докладът за операцията на МВР в Лясковец, при която загина един от служителите на Отряда за борба с тероризма, а няколко други бяха ранени.

Цветлин Йовчев уточни, че след като бъдат готови резултатите от доклада, те ще бъдат анализирани и едва след това ще бъдат предприемани необходимите мерки.
Във връзка с направена преди време проверка за това как е работило министерството в мандата на предишното ръководство,

Йовчев припомни, че анализът отдавна е предаден на депутатите от вътрешната комисия. Той напомни обаче, че част от хората, за които са установени нарушения, вече не работят в системата. На тези, които могат да бъдат наказани обаче, може да се търси отговорност само една година назад по давност.