Новият американски посланик у нас – Херо Мустафа, ще засили позициите на Съединените щати на Балканите, смятат експертите.

Вчера стана ясно, че именно Мустафа – дъщеря на кюрдски бежанци, ще смени сегашния посланик у нас – Ерик Рубин.

Бащата на Херо Мустафа е бил противник на режима на Саддам Хюсеин. Семейството бяга от Ирак, когато тя е на 3. Живеят две години в бежански лагер, преди да получат убежище в Съедините щати. Според политолога Георги Киряков нейното назначение у нас е свързано с послание на САЩ към Турция.


„Най-вероятно това е едно от скритите послания, че Съединените щати имат ясен ангажимент да се намесят на Балканите до такава степен, че да предотвратят влиянието на Турция на Балканския полуостров. Знаем, че основният конфликт на Съединените щати е свързан кюрдите”, коментира Киряков.

Историята на Херо Мустафа е разказана в документалния филм „American Herro”.

„За мен Ирак е мястото, където съм родена, но Америка е мястото, където ме направиха свободна”, разказва Мустафа.

Според бившия външен министър Соломон Паси – основната ѝ задача у нас ще е да завърши сделката с българската държава за американските изтребители F-16: „Съединените щати ни казват: „Ние развихме отношенията си от 89-та до когато влязохте в НАТО, до днес във възходяща степен. Пращаме човек, който да довърши сделката за F-16”.

Херо Мустафа говори девет езика, включително арабски, хинди и турски. Дали ще научи български – ще разберем след няколко месеца, когато смени мисията в Лисабон със София.