„Със сигурност България не изглежда добре като цяло. Това не е изключително – виждахме подобни сцени в Гърция, Мадрид. Но не е оправдано. Нямаше да стигнем дотук ако призивите за диалог бяха приети. Протестът се насърчаваше от различни страни, той се употребява от едни групи за едно, от други – за друго”. Това мнение изрази пред bTV външният министър Кристиан Вигенин по повод снощната барикада пред Народното събрание.

Според него трябва всички да се стреснем от това, което стана, защото с тези павета и камъни можело да има и мъртви. „От една страна можеше да се избегне станалото, от друга не приемам в една демократична държава министри, представители на бизнеса, синдикати да бъдат държани като заложници”, заяви Вигенин.

Трябва да благодарим на полицията, издържаха им нервите и не се стигна до масов бой”, подчерта външният министър. Както и снощи във фейсбук, така и днес Вигенин подчерта, че „в една протегната ръка не трябва да има камъни и павета”. Освен това видял хора на протеста, които сами се блъскали в полицейски щитове.

По думите му кабинетът е направил няколко неудачни кадрови нарушения на ниско ниво. Делян Пеевски не станал шеф на ДАНС не само заради протестите, а и защото имало остра реакция от една от политическите сили, които подкрепят правителството.

„Зад гърба на протестиращите надничат едни олигархични кръгове. Нима не знаем как се насажда напрежение? Един кръг търси реванш”, заяви Вигенин.

За пореден път той не видя критика към кабинета „Орешарски” в изявленията на чужди посланици у нас. „Мога да се присъединя към казаното от посланиците и казаното от Вивиан Рединг. Тяхното послание беше за диалог. Европа иска тук да има стабилност”, заяви Вигенин.

Той издаде, че една определена част от посланиците у нас разглеждат това правителство като ключ за решаването на проблема, но не пожела да уточни кои са те.

„За да се успокои напрежението, имаме нужда от съгласие по определен кръг въпроси и решение на политическо ниво накъде вървим оттук нататък”, завърши външният министър.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите