Председателят на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев се срещна с премиера Бойко Борисов.

Заев пристигна днес на еднодневно посещение в България по покана на БСП.

Според лидера на опозиционния Социалдемократически съюз началото на следващата седмица ще бъде много важно за политическата развръзка на събитията в съседна Македония.

„Македония има подкрепата ни за присъединяване към ЕС и НАТО. Много държим по демократичен път да бъде решена политическата кризата, категорично против сме всякакви изказвания за федерализация на Македония”, заяви Борисов след разговора със Заев..

На срещата са присъствали още министърът на външните работи Даниел Митов и Янаки Стоилов от БСП.

„Държим управляващите и опозицията да намерят общ език, какъвто Европа изисква. Не се месим във вътрешните работи на страната, но ни притеснява, че там има политическа криза и то на нашата граница и то с един народ, който е най-близък на България. Направихме срещата и с българската опозиция, за да покажем, че в България не се делим на леви и десни, когато става въпрос за такива проблеми", каза още премиерът.

Мястото на Македония е в ЕС и НАТО

Мястото ни е в ЕС и НАТО и се опитваме да намерим решение на кризата, която засяга не само Македония, но и целия регион”, каза Заев след срещата.

Той припомни, че преди около месец е обещал, че ще намери време да посещети съседните държави с цел добросъседски отношения на Република Македония с всички нейни съседи.

"Како знаете в Република Македония има тежка политическа криза от четири месеца насам. Съвсем честно, в името на добросъседските отношения е да информираме нашите приятели в съседство за всички подробности относно кризата и начините за излизането от нея - решенията.

България е член на Европейския съюз. Тя е помагала в миналото. Тя може да помогне много и в бъдеще. Дори да сподели само опитът, през който минахте - като граждани и като държава България, за нас ще бъде от огромна помощ. България прави това нещо през европейските институции, както е случая в момента с откриването на главите 23-24 за свободата на медиите, включително и в работата на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, след което се вземат решения от Съвета на министрите, от Европейския парламент, Съвета на Европа, където България е пълноправен член. От всички наши съседи България е демонстрирала голям интерес към приятелска Македония", каза още македонският опозиционен лидер.

Той подчерта, че иска чрез диалог да се излезе от кризата.

"Чрез т.нар. наши "бомби" ние доказахме, че в страната ни се провеждани престъпни и откраднати избори от страна на управляващите, които са на власт през последните 9 години. Ние искаме по един демократичен, ненасилствен начин да намерим изход от кризата. Преходно правителство, което ще бъде сформирано, трябва да бъде гарант за честни и демократични избори. Надявам се, че това ще стане много скоро", подчерта още Заев.