Студентските протести, започнали миналата седмица, доведоха на нова точка в перманентния спор между ГЕРБ и БСП. Оказа се, че едно и също нещо може да бъде просто за първите и сложно за вторите.

„Няма как да очаквате хората, когато виждат, че няма чуваемост, да спазват буквата на закона. Хората искат нещо много просто – оставка, нищо друго не искат”, заяви в „Тази сутрин” Александър Ненков от ГЕРБ, след като обяви, че неговата партия подкрепя протестите във всякаква форма.

Коментарът му дойде след настояването на председателя на Комисията по образование в НС и депутат от левицата Ваня Добрева да се спазва закона. „Всеки един български гражданин има право на протест(...) Според Закон за висшето образование автономията на висшите училища изключва политически акции. Нека да се протестира, но не чрез окупация на Софийския университет и затваряне на Алма Матер с вериги”, каза тя.

Изпита обаче затруднение да отговори на въпроса какво се има предвид под „политическа дейност”: „Струва ми се, че има странно разделение, което правим всички. Съгласни ли сме, че политическата акция означава оставка? Не чух нищо за таксите на студентите, БВП за образование, условията, в които се обучават. Когато се казва оставка на всяка цена, е един политически партиен елемент”.

Ненков направи обобщение на последните няколко месеца, към каквото често посягат и други членове на ГЕРБ. „Ако говорим за морал и дали студентите постъпват морално и по закон, морално ли е парламентът да е окупиран 5 месеца в жандармерия и огради. Какво съединяваме 5 месеца? Тъжно ми е, че вече няколко месеца има изкуствено разделение. Това води до дестабилизация, може би някой има полза от нея. Имаме фрапираща нужда от обединение”, каза той.

Добрева репликира: „Ако решим, че тези закони не са демократични и университетите да се превърнат в политическа арена, дайте да ги променим. Би следвало обществото да остави академичните ръководства да вземат решения. Не бива да бъдат под натиск. Държавата не трябва чрез МС и изпълнителната власт да се намесва”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите