Вотът на недоверие срещу кабинета е безсмислен, но не ме изненада. Такъв коментар даде в интервю пред „Дарик” вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По думите й опозицията е престояла около месец в парламента и е несериозно за този кратък период да оценява управлението.

„Министерството на инвестиционното проектиране няма да управлява европейски средства, а ще спомага с логистични дейности по ключови проекти", коментира вицепремиерът поводът ГЕРБ да внесе вота. По думите на Златанова има и други държави, включително и в ЕС, в които има такова или аналогично министерство и даде пример с дейностите по кадастър.

„Да не се занимаваме с такива елементарни манипулации", призова Златанова. Тя обясни, че няма чистка на кадри, каквито обвинения идват от ГЕРБ. „Ще отговоря и с два факта. 2009 г., когато ГЕРБ пое властта, всички ръководители на оперативните програми бяха сменени. Когато дойдох в Министерството на правосъдието, заварих 84 незаконно назначени служители без квалификация. Не може в дирекция, в която се изисква юридическо образование, да назначавате икономисти", каза още Зинаида Златанова.

По друга гореща тема от седмицата правоспособността на Искра Фидисова като юрист, Златанова заяви, че дипломата й е на лице, но липсват документите й за стаж. Причината е, че през 2008 г. е имало наводнение в архива, който не е организиран по правилния начин, според Златанова, заради което доста документи са били унищожени. „Документите за стажа няма как да бъдат намерени и то не само за нея, а и за други хора. Те ще им бъдат изискани", каза още Златанова.

Тя допълни, че архивът ще бъде дигитализиран, за да се предотвратят подобни инциденти и работата с него да стане по-лесна.