4 млн. дка българска земя пустее - какво направиха управляващите в последните 4 г. за преодоляване на този проблем, има ли мир в българските села? Това са въпросите за българската земя, останалото е грозно лицемерие. Това заяви лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева на брифинг в централата на партията по повод спорното предстоящо отпадане на забраната за продажба на земеделски площи на чужденци.

„Една от фирмите, която се занимава с българската земя, се казва "Октопод". Интерес от продажбата ще имат българските граждани, но не и едрите арендатори, които плащат на собствениците жълти стотинки като аренда или като им я изкупуват. И при операциите в обработката и търговията със земя има олигарси у нас”, добави политикът, цитиран от БГНЕС.

Кунева подчерта, че в ЕС тече колективно обсъждане на новите правила на вътрешния пазар при свободното движение на стоки, хора, капитали и др. „Темата за земята е в областта на свободното движение на капитали и продажбата се отнася за купуването на земя от чужденци, но не въобще, а граждани на ЕС. Премиерът Орешарски би трябвало да знае добре как се е приемала тази глава при преговорите ни за членство в ЕС и тя се е водила от експерти на МФ. Ако тогава той е имал други изчисления или възражения, би трябвало да ги е казал и да поиска по-дълъг преходен период”.

Кунева коментира неговото актуално становище по въпроса, което тя оспори. „В България имаме много дълъг 7 г. преходен период, по-дълъг има само Полша. Не може да се говори без да се познава материята. Навсякъде в страната хората смятат, че става дума изобщо да се купува земя от чужденци, но турски граждани нямат право да купуват земя, те не са членове на ЕС”, изтъкна лидерът на "България на гражданите".

По думите й правителствата досега не са направили нищо, за да се повиши цената на земята в България. „Не направиха нищо и да се спре криминалният начин, по който тя се продава на пазара. За 14 г. няма нищо направено – няма изгодни кредити за селските стопани”.

По повод готвените от формацията й предложения за промени в Конституцията, Кунева коментира, че би било добре те да се приемат чрез референдум, „но е важно тя да бъде писана от хората”. Кунева подчерта, че „парламентът не работи, институциите не функционират, в България има последователен отказ да се управлява”, тъй като политиците се самоблокират.

В Реформаторския блок имало и ясно становище по отношение на бежанците. „Готова ли е България, има ли рефлекс по отношение на риска - отговорът ни е не. Не хвърлям изцяло вината на министър Цветлин Йовчев и правителството. Не сме готови за бежанците - нямаме обществено съзнание за тях, не можем да усвоим парите, които ни се дават за това. Получили сме милиони за ромския проблем и нищо не се е променило. Никаква мисъл няма, че освен изграждането на бараки има и други проблеми - образование, здравеопазване и др. Нямаме и организация на доброволчеството”, добави още тя.