38-минутен работен ден. Толкова продължи заседанието на депутатите в навечерието на трите почивни дни.
През въпросния по-малко от час депутатите се занимаваха най-вече със себе си. Като за начало - освободени бяха общо седем народни представители.

Шестима от тях отиват в изпълнителната власт. Трима депутати стават областни управители. Това са Стоян Пасев във Варна, Недялко Славов в Смолян и Станислав Дечев в Хасковно.

Двама депутати стават заместник-министри. Това са Александър Манолев – в икономиката и Жечо Станков – в енергетиката. А Румяна Бъчварова излиза от парламента за да оглави кабинета на Бойко Борисов.

Имаше и още едно оттегляне - депутатът на ДПС Дурхан Мустафа също напусна парламента, както обеща още преди дни.

Заседанието започна в 9 с кратък дневен ред. Буквално за минути и без дебат седем депутати опразниха банките. Отиващите в изпълнителната власт бяха във видимо добро настроение.

Вчера от групата на ГЕРБ си тръгнаха 12-те министри, а днес – още шестима. „Още много ли депутати ще освободите, че ГЕРБ вече си загуби мнозинството”, коментира Кристиан Вигенин от БСП.

Празните места ще бъдат попълнени още на следващото заседание. А освободените депутати дори се снимаха за сбогом.

Депутатите създадоха и анкетна комисия, която да реши дали да свали имунитета на Веселин Марешки по искане на главния прокурор по обвинение за изнудване и бой.

„Ще използвам ситуацията за максимална публичност. Няма да позволя да ме „сготвят” на тъмно”, обяви зам.-председателят на Народното събрание.

Днес стана ясно как ще са разпределени комисиите в народното събрание. ГЕРБ ще получат общо 12 комисии, а Патриотите – 5. На БСП ще бъдат дадени три комисии, а на ДПС – две. „Воля” ще имат председателско място само в една.

Гласуването им ще стане другата сряда.