Срещите ни в Брюксел и неофициални и официални бяха с национални организации в европарламента от Франция Австрия и Белгия. Това заяви депутатът от „Атака” Венцислав Лаков, който днес председателства временната парламентарна комисия за „Авиоотряд 28”.

Той самият се е прибрал снощи от Брюксел, но не е участвал в днешното заседание на парламента, защото до последно е работил по завършване на доклада на комисията.

По думите му партията, която обяви, че заминава в столицата на Белгия, за да протестира срещу германския евродепутaт Дорис Пак (ЕНП), заради определението расистка и антиевропейска организация, е поискала среща с ЕНП и им е предала доклада за полетите на властта – „да знаят бившият премиер Борисов какви ги е вършил”. Среща обаче не се е състояла.

„Не знаехме дали ще има вот, какъв ще бъде той, кога ще бъде той. Евробюрокрацията в сравнение с българската бюрокрация е недостижимо, една непробиваема машина, която веднъж задействана, няма връщане назад”, коментира Лаков.

Не сме се събирали, за да обсъдим конкретно нашата позиция по вота на недоверие. Доколкото разбрах е внесен втори вот и трябва да преценим ситуацията, има ли разлика между първите и вторите мотиви, дали е законно да се прави това. Ще вземем политическо решение и ще бъдете уведомени, добави той.

Според лаков е рано да се дават оценки за работата на Министерството на инвестиционното проектиране, защото то още не е започнало работа. "Изцяло краен негативизъм и да кажем, че не бива да го има или краен позитивизъм - ”да, прекрасно е” е много рано да се каже. Нека да тръгнат нещата и тогава да даваме оценки”, коментира Лаков по повод искания от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета заради инвестиционното проектиране.

Попитан за мнението му за исканата от ГЕРБ оставка на председателя на парламента Михаил Миков, Венцислав Лаков заяви: „Аз не виждам никакъв смисъл и основание да се иска оставката на председателя на парламента Михаил Миков за това, че една парламентарна група си позволява да разиграва целия парламента, а и цялото българско общество с неадекватното си поведение”.

В последните дни пътуването на "Атака" до Брюксел е обект на разгорещени дебати заради липсата им в парламента по време на гласуванията и обсъжданията по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ. Опозицията смята, че партиятата на Волен Сидеров е изпратена "удобно" далеч от българската пленарна зала.