Възнагражденията на висшите държавни служители ще бъдат увеличени със закон. Екип към вицепремиера Симеон Дянков подготвя текстове, с които доходите на висшите управници да се удвоят от началото на следващия мандат. Един от мотивите е държавата да може да привлича на отговорни постове високоплатени кадри от бизнеса, например.

В момента заплатите на премиера, на председателя на парламента, депутатите, министрите зависят от средномесечната заплата на наетите в обществения сектор.

Този показател се променя на тримесечие, а в момента е 752 лева. Депутатската заплата сега е 2253 лева, на министрите - около 3000, а на заместниците им - около 1400 лева. На председателя на парламента и на премиера - около 3300 лева, което е 55% върху депутатското възнаграждение.

Още през ноември премиерът Борисов се зарече, че преди да си отиде от власт ще вдигне заплатите на следващите министри. Тогава той даде за пример как носи цялата отговорност в държавата срещу възнаграждение от 1500 евро.

Министри подкрепят идеята, въпреки че на нея ще се радват техните наследници на поста.

Земеделският – Мирослав Найденов коментира, че средствата на фона на това, за което отговарят тези хора, е много малко и трябва да бъде променено. „Не го правим сега, но искаме да завещаем на следващия кабинет по-достойно заплащане”, заяви той.

Регионалната му колежка Лиляна Павлова допълни, че цифрите не са важни, а „този който заема тази позиция да я заема отговорно, да си върши работата и да постига резултати, а е нормално всяка една добре свършена работа да е добре платена”.

Здравният министър Десислава Атанасова видя предложението като модел, на който да се залага и занапред.

Проектът на закона все още е в начална фаза. Още не е ясно кои висши държавни служители ще обхване. Не е решено и точно как ще се определя заплатата им и как размерът й ще се обвърже с дохода на хората, работещи извън стените на властта или със състоянието на икономиката. Едва след отговора на тези въпроси ще се прави оценка колко ще струва на бюджета финансовото стимулиране на властта и може ли той да го понесе.