Зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов беше освободен от заемания пост със заповед на премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. В съобщението се уточнява, че Янкулов е подал молба да напусне.

Той се връща на предишната си работа – прокурор в Софийска районна прокуратура.

От МП допълват, че министърът на правосъдието Екатерина Захариева му е благодарила „за оказаната подкрепа и приемственост при предаването на поста и на ресорите му Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Главна дирекция „Охрана“ и Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ на заместник-министър Красимира Филипова”.

Освен това, Янкулов е изразил готовност за съдействие при изготвяне на промените в НПК.

Това е вторият от заместниците на Христо Иванов, които напускат МП, след като то беше поето от Екатерина Захариева. Първи напусна Петко Петков, а Виргиния Мичева остава на поста си.

Андрей Янкулов се занимаваше с реформата в затворното дело у нас. След бламирането на варианта на МП за конституционните промени и оставката на Христо Иванов, зам.-министърът също поиска да се оттегли и заяви пред „Капитал”: „след случилото се в парламента, управлението се делегитимира пред излъчилите го граждани”.