Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт. Текстовете минаха със 118 гласа "за", 19 "против" и 1 въздържал се.

Измененията бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, "Атака" и АБВ. От БСП бяха против, а един народен представител от Реформаторския блок се въздържа.

Измененията предвиждат кадровите решения в съдийската и прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се взимат с квалифицирано мнозинство при явно гласуване и без опция "въздържал се".

Към всяка от двете колегии на ВСС ще бъдат създадени постоянни комисии по атестирането и конкурсите, в които ще участват и действащи магистрати.

Със законопроекта се регламентира начинът на избор на членовете на ВСС от квотата на Народното събрание, като се предвижда това да става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Въвежда се пряк избор на членовете на ВСС от магистратската квота, като гласуването ще е тайно.

Предвидената промяна в структурата и организацията на ВСС е насочена към укрепване на независимостта на съдебната власт, като не се допуска членовете на ВСС, които представляват прокурорите и следователите, да участват в решаването на кадрови и дисциплинарни въпроси на съдиите и обратното.

Промените предвиждат в 3-месечен срок от влизането в сила на закона управляваните от Министерството на правосъдието недвижими имоти и движими вещи на съдебната власт да преминат към ВСС.