Въпреки сериозните вътрешнополитически проблеми в страната, ГЕРБ запазва преднина пред основния си опонент БСП. Съотношението в общественото доверие към двете партии е респективно 21,9 към 17,4% - това показва проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода 22-27 март.

Данните сочат още, че спрямо аналогично проучване на социолозите от януари доскорошните управляващи увеличават преднината си от 2% на 4,5%. Най-силен ръст в подкрепата обаче бележи „Атака” – от 1,9 на 5,5 на сто.

ДПС запазва в общи линии позициите си – около 5%, но тенденцията е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009 г., коментират от агенцията.

Движение „България на гражданите” също губи привърженици (от 5,6% на 3,9%), но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-то Народно събрание. Две политически сили – ДСБ-Единство (1,8%) и НФСБ (1,6%) са с най-голям потенциал да атакуват 4-процентната бариера, особено при по-ниска избирателна активност.

Според проучването хипотетична партия на всички протестиращи събира 14 на сто желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект. Социолозите подчертават още, че малко под една трета от имащите право на глас все още не са решили дали и за кого да гласуват, а това може да предизвика изненади по време на кампанията.

На фона на тези резултати от Алфа Рисърч обобщават, че за разлика от предишни избори, когато имаше вълна на надежда към новите партии и кампанията не беше от водещо значение, сега точно тя ще е определяща както за позициите на големите, така и на по-малките политически сили.

„Ако изборите бяха днес, при около 55-57% избирателна активност (3 млн.500-600 хил.) ГЕРБ би могъл да достигне около 35-38% от действителните гласове, БСП – около 30%, Атака и ДПС по около 10%, а ДБГ – 4-5%. От това, дали и други политически сили ще преминат бариерата и съответно, какъв ще бъде „бонусът” от преразпределението на гласовете на останалите под чертата партии, ще зависи каква коалиция ще се формира и до колко устойчиво би било следващото управление и парламент”, се казва в съобщение на агенцията до медиите.

"Протестен потенциал"

Въпреки утихването на протестите в страната и появилите се разцепления в редиците на гражданските движения, българското общество запазва значим протестен потенциал, заключават още след анализ на анкетните отговори социолозите.

55% от участвалите в проучването българи одобряват изцяло „гласа на улицата”, 38% - частично. Около 36на сто пък декларират готовност да излязат на протест.

Внушително мнозинство от 92% застава зад искания с икономическа насоченост. Много по-нисък (20%) е делът на онези, които подкрепят разнопосочните политически искания.

Усилията на президента по съставянето на служебното правителство и нормализирането на ситуацията се оценяват позитивно. Към момента Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик (32% положителни оценки срещу едва 19% отрицателни), запазвайки позициите си отпреди политическата криза.

Служебният министър-председател Марин Райков е слабо познат. Мнозинството от хората нямат мнение за дейността му.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС