През следващите 5 години ЕС ще реши какво ще бъде бъдещето на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Надявам се той да бъде отменен по време на моя мандат като председател на ЕК, заяви кандидатът на ЕНП за поста Жан-Клод Юнкер, предаде БГНЕС.

"След по-малко от 30 дни гражданите на ЕС ще избират нов Европейски парламент. Гражданите в ЕС ще избират пряко 751 депутати в ЕП. 17 от тях ще бъдат избрани пряко от България и това са места, които ще бъдат от решаваща роля, защото този път сме с много много разлика с европейските социалисти. Всеки глас има значение", заяви европейският политик и бивш шеф на ЕЦБ.

Той изрази увереност, че на 1 ноември тази година ще бъде следващият председател на ЕК.

"Следващите 5 години ще бъдат вземане много важни решения в Брюксел и Страсбург, ЕП ще взема решения важни за България. През следващите 5 години ЕК ще взема съществени решения за повече от 7 млрд. евро за реформи, свързани и с България. Ние вярваме в политиките, водещи до растеж и до нови работни места, а не в политики, които водят до все повече дългове", каза още кандидатът на ЕНП за шеф на Еврокомисията.

Юнкер сравни социалистите с Христофор Колумб. "В тяхната политика, като тръгнат, не знаят накъде отива, а като стигнат някъде, не знаят къде са. А данъкоплатецът трябва да плаща сметката за всички тези приключения".