България има действащ парламент и правителство, заяви категорично депутатът от „Атака” Явор Нотев, цитиран от БГНЕС.

Въпреки че от изявлението му не стана ясно дали „Атака” ще се върне в парламента, след като отсъствието на парламентарната група на националистите днес провали заседанието заради липса на кворум, подобна заявка прозира зад думите на Нотев.

По-рано днес премиерът Пламен Орешарски намекна, че без работещ парламент в парламентарна република, каквато е България, и правителството не би могло да работи. От БСП пък обсъждали варианта за оставка на кабинета и провеждане на предсрочни избори.

„Въпросът за предсрочни избори не стои на дневен ред,” категоричен бе Явор Нотев. Той обясни отсъствието на съпартийците си от пленарното заседание заради обявените сутрешни протести.

От „Атака” настояват за „осигуряване на нормални условия за работа”, за бъдат повторени опитите за свикване на заседания. „Обстановката е динамична, ще видим в каква ситуация ще осъмнем. Утре може въобще да не ни допуснат да влезем в сградата на Народното събрание, няма как да гадая какво ще се случи,” каза само Нотев с намек за напрежението около сградата на парламента по-рано днес.

Депутатът от „Атака” определи ситуацията около Народното събрание като „невъзможна за градивна работа”. Според него протестът на гражданите е бил „пряка форма на осъществяване на натиск над волята на народните представители”.