Не са изключени предсрочни избори, предизвикани от самите управляващи. По този начин ще се опитат да се възползват от факта, че голяма част от партиите не са готови за евентуален вот и така ще избягат от задаващата се тежка зима. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев след редовното заседание на партията, което се явява последно преди Конгреса на партията.

Според него държавата се нуждае от 3 млрд. лв., тъй като парите в бюджета вече са свършили. По думите му сумата ще бъде набавена чрез заем.

„Правителството дава поредните си обещания за увеличение на доходите, а като решение предлагат бърза разпродажба на държавна собственост. Това е безотговорно и граничи с национално предателство”, допълни Станишев.

Подготовка за избори

Той каза още, че в момента страната се намира в реална предизборна ситуация. Лидерът на БСП се аргументира с това, че правителството предприема действия, подчинени на следващите парламентарни избори, без значение кога ще бъдат те.

Станишев даде за пример закона за държавния служител, като според него той принуждава чиновниците да бъдат в политическа зависимост от ГЕРБ. Бившият премиер посочи още обсъждането на закона за горите, който е „лобистки и корупционен”.

Другарят Георги Първанов

Характерът на кампанията, който на моменти беше ожесточен, беше в немалка степен избран от другаря Георги Първанов. Така Станишев коментира битката си с президента на България от 2002 до 2012 г. за лидерския пост на БСП. Той го обвини, че е започнал обиколки в страната и срещи със симпатизанти без да информира ръководството на партията.

Станишев каза още, че и двамата трябва да осъзнаят каква е отговорността им пред БСП и пред страната. Тя е много по-голяма от личните интереси на когото и да е. Трябва да сме наясно с нашата мисия, заяви бившият премиер.

Той определи шансовете си срещу Първанов като 10 към едно. Към момента Сергей Станишев е със 179 номинации за председател на партията. 82 пък са те за Георги Първанов. Още 27 кандидати са номинирани, като след двамата фаворити най-много номинации са заслужили Янаки Стоилов (35), Драгомир Стойнев (28) и Корнелия Нинова (25). За председател на БСП ще се гласува през нощта в събота.