Вътрешният министър Веселин Вучков ще даде своето предложение за нов главен секретар на МВР на 4 март, обяви самият той в петък. Така времето на поста на завещания от кабинета „Орешарски” Светлозар Лазаров изтича.

„Продължавам да държа на извода, че най-късно до 4 март трябва да стартира процедура. Ще направя предложение тогава за главен секретар на МВР. Най-добре за цялата система и общество е това да е лице, което е преминало поетапна кариера на развитие, ръководил е по-малки, по-големи мащаби от хора, за да вдъхва доверие към системата. На дискусията на МС ще кажа моите предложения. Сега не искам предварително да казвам върху кои имена мисля", заяви Вучков.

Той посочи, че е важно да има дискусия на Министерски съвет, защото процедурата е не по предложение на министъра с указ на президента, а по предложение на правителството с указ на президента.

„Нямам правомощия нито по отношение на ДАТО, нито по отношение на ДАНС. Имам ангажимент единствено към висшата професионална фигура в МВР", подчерта Вучков по повод призивите на Реформаторския блок и Патриотичния фронт да бъдат сменени главният секретар и шефовете на ДАНС и ДАТО.

В контекста на тези призиви премиерът Бойко Борисов обяви, че и Лазаров, и Писанчев се стараят в работата си и няма смисъл да бъдат сменяни, тъй като това ще „възпали” опозицията.