Все още се търси авторът на спрения законопроект на правосъдното министерство за уседналост от 3 месеца на всички видове избори. Той повлече вълна от недоволство на българи зад граница, чието право за гласуване би било отнето.

България е парламентарна република и законовите промени стават в парламента - единствените думи на президента Румен Радев по скандала, казани снощи пред репортер на телевизия "Българиая он еър". До този момент официален коментар от "Дондуков" 2 няма. 

Заради публикуването на проекта беше уволнен служител в Министерството на правосъдието. Той от своя страна заяви, че промените са били поискани от президента Румен Радев и обсъдени на среща на „Дондуков” 2.

Правният съветник на президента Емилия Друмева отрече да е писала текстовете, а премиерът Огнян Герджиков коментира, че публикуването на проекта е било прибързано.

Пред bTV Емилия Друмева отрече да е автор на спорните текстове и обясни, че само ги е консултирала. По думите й, поръчката е дошла "отвън, от политическото пространство и определени политически сили". Кои са те, не стана ясно.

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви в Шумен, че кабинетът спира работа по проекта на този етап и в този му вид.

“Това е въпрос, в който аз нямам пръст, това е идея която е подхваната от Mинистерство на правосъдието, струва ми се малко прибързано, не че няма разум да се помисли в промени в изборното законодателство, никакво съмнение, но не е това най-подходящият момент и не е това най-подходящото, което трябваше да бъде обявено публично”, каза премиерът.

Министърът на правосъдието Мария Попова отказа интервю пред bTV с мотива, че изявление по темата официално ще бъде направено утре.

Началникът на кабинета на президента Иво Христов, за когото се твърди, че е бил на срещата, е споделил във „Фейсбук” профила си статия на журналиста Явор Дачков, в която промените са определени като „първата адекватна реакция срещу арогантната намеса на Ердоган в българските избори”. Според текста „законопроектът, писан от проф. Емилия Друмева и експерти, е първият институционален опит държавата да се противопостави на външната политическа и духовна агресия”.

Както стана ясно по-горе проф. Друмева отрича да е автор на проектозакона. Освен това по конституция държавният глава няма законодателна инициатива. Дали началникът на президентския кабинет потвърждава казаното в статията, не става ясно.

От ГЕРБ заявиха, че ако се окаже, че Румен Радев е настоявал за промените в Изборния кодекс, то той се стреми към президентска република.

„Намесата на президента Радев в законодателството на страната не кореспондира с неговите правомощия. Той може да уволнява министри, но да се намесваш в законодателната инициатива на институциите, означава да се стремиш към президентска република”, обясни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.