Висшият съдебен съвет няма да се занимава с казуса "ЦУМ гейт". Мнозинството от членовете отказаха да бъде направена проверка за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев, последният от които се оплака, че е бил заплашван.

„Трябва да разберем до колко подозрението за нерегламентирани контакти на главния прокурор може да доведе до съмнение за корупционно поведение. Дължим да проявим отговорен държавнически подход”, каза в началото на заседанието Калин Калпакчиев, цитиран от БТА.

Не можем да мълчим, защото иначе ще продължи да има догадки и спекулации, посочи Камен Иванов и допълни, че ВСС дължи отговор.

По-рано днес Лозан Панов заяви в ефира на bTV, че институциите трябва да реагират на скандала с разговора в офиса на Гергов в ЦУМ и в момента прокуратурата се опитва да отклони темата от присъствието и действията на началника си. Два часа по-късно младежи с агнешки главички в ръце се опитаха да посрещнат съдия №1 пред ВСС.

Скандалът между двамата продължи и на заседанието на ВСС. „Ако това е една нормална среща между Сотир, Жоро и Сашо, създаваме впечатление, че всеки прокурор може в обедната си почивка да се среща с когото си поиска, където си поиска. Ако Жоро и Сашо могат да си уреждат срещи както си искат, то за главния прокурор има стандарти на поведение”, заяви Панов и поиска Сашо Дончев и Георги Гергов да бъдат изслушани от съвета.

Целта е главният прокурор да бъде дискредитиран и унижен, каза Димитър Узунов. Нямате свян да стоите до него (главния прокурор), обърна се Узунов към Панов и допълни, че не иска да бъде част от олигархичен кръг. И предложи дебатите да бъдат прекратени, за да спре "унижаването на главния прокурор".

Не сте човек, който да ме съди, обърна се Цацаров към Панов. И продължи - "Достатъчно голям човек съм, за да мога да кажа "Не на страха".

Главният прокурор и други кадровици напуснаха заседанието заради разразилия се скандал и след почивка беше решено да не се прави проверка - 6 "за", 17 "против".