"Мисля, че има основание за свикване на КСНС за етническия мир в България", заяви министърът на отбраната Ангел Найденов след заседанието на кабинета.

Според него е особено пристенистелно, че някои кръгове използват темата за реализиране на политическите си амбиции.

"Аз не знам дали хората, които експлоатират тази тема си дават сметка, че стоим върху буре с барут и в този случай всички трябва да подхождаме изключително внимателно към коментара, към отношението и към използването на езика и изразните средства", коментира министърът на отбраната.

"Самият факт, че министър-председателят и президентът направиха съвместно обръщение по тази тема сам по себе си е достатъчно показателен. Ако към това прибавим и загрижеността, която личи в текстовете на декларациите, които бяха обсъждани в Народното събрание и ангажираността на парламентарните групи, става ясно, че има достатъчно сериозно отношение, което предполага и свикване на КСНС", заяви Найденов.

Той коментира, че това е една по-уместна тема за съвета, отколкото усвояването на европейските средства.

Няма (ли) далавера с оградата по турската граница

Министърът на отбраната отхвърли твърденията, че е имало договаряне "на тъмно" по отношение на изграждането на преградното съоръжение на българо-турската граница. По думите му общата цена на материалите за стената и доставката е 8 075 000 лева.

"Сами разбирате, че няма как да минем през конкурси, оспорвания, дълга процедура. Затова сме избрали текстове от Закона за обществените поръчки, на база на маркетингово проучване са избрани фирмите. Дали има надписване или няма надписване ще е отговор от една проверка, която вече е започнала", посочи Найденов.