Още от 2010 г. има подписан меморандум между Министерството на отбраната и Агенцията за комуникация и информация на НАТО (NCI). Това съобщи в Пловдив служебният военен министър Велизар Шаламанов, който преди влизането си в кабинета „Близнашки” ръководеше агенцията.

Според публикации от края на миналата седмица, меморандумът предвижда МО да даде изключителни права на агенцията да го представлява при доставки на техника. Така ведомството само ще прави заявки какво му е необходимо, а NCI ще определя критериите и техническите изисквания за избор на доставчик.

Шаламанов категорично отрече да е в конфликт на интереси, като подчерта, че агенцията е част от НАТО и отношенията с такива структури са регламентирани във Вашингтонския договор.

Като мотив да поеме задълженията на военен министър Шаламанов посочи поканата на президента Росен Плевнелиев, както и предизвикателството да се разработи план за модернизация на Българската армия.

„През последните 10 години са похарчени 2 милиарда лева, а за съжаление не са постигнати способности, които позволяват Българската армия да бъде високоефективна и въоръжена сила на 21 век”, каза още той.

Геополитическо

"Това, което се случва в момента в Украйна е един голям риск за сигурността в Европа", заяви Шаламанов. Той каза още, че всеки един, който дестабилизира институциите на България внася риск.

"Стремежът е да се опази българската армия и българския народ и ние ще направим всичко възможно Министерство на отбраната да има готовност за това", каза още министърът. По думите му най-голямата гаранция за това е членството на България в НАТО.

Екипът на Шаламанов представи стратегия за развитието на отбраната, в която ясно се подчертаваше, че Русия дестабилизира региона и ставаме свидетели на използването на медии, неправителствени организации и икономически кръгове в т.нар "хибридна война".

Документът предизвика острите реакции на БСПГЕРБ и "Атака", а премиерът Близнашки поиска преработка на документа и смекчаване на тона.