Седмици след безредиците в Гърмен и години след констатирането на 124 констатирани случая на незаконно строителство в ромската при нито един пожелал сам да премахне постройката си, до момента са направени количествено-стойностни сметки за разрушаването на... 6 къщи. От понеделник те ще бъдат бутнати, а след 13 юли ги псоледват още две.

Това обяви строителният министър Лиляна Павлова в студиото на „Лице в лице”. Тя обясни, че екипите междувременно ще правят количествено-стойностни сметки за събарянето на други незаконни ромски къщи, като обаче 20 вече са с допълнителни пристройки и ще е необходима намеса и от общината.

„Трябва да кажа, че и в предния мандат, и в този сме на позицията, че не трябва да толерираме незаконното строителство”, подчерта министърът. По думите й всеки месец се събарят по 60-70 сгради месечно, като част от тях са именно в ромксите махали.

Павлова посочи, че има случаи, в които се констатира и незаконно включване на електро и водоподаване. Така е било и в Гърмен, където енергийното дружество е било глобено, а водното е прекъснало подаването.

Тя посочи, че за т.нар режим на търпимост и узаконяване на строежи може да се говори само там, където постройките са на общински терен. Когато става дума за настаняване върху частен имот вариантът е само събаряне. Немалка част от незаконните ромски махали са именно в тази хипотеза.

Незаконен лукс далеч от махалата

Лиляна Павлова коментира и казуса с политиците, закупили жилища на преференциални цени. Именно покупката на апартамент за по-малко пари стана причина ПФ да поиска оставката на Мустафа Карадайъ от етичната комисия в НС.

По думите на министъра, данните от 1997 г. до 2015 г. са били поискани от депутат по време на парламентарния контрол и още преди 3 месеца са качени на сайта на МРРБ. Тя посочи, че поради изискванията на Закона за личните данни, имена в списъците няма, но са посочени длъжности и години, което дава ясна представа за кого става дума.

Тя изброи диригент на филхармония, прокурор, зам.-министри, министри, експерти, директор на пътната агенция и др., които през годините са се сдобили с евтини държавни жилища.

Колко човека могат да живеят на 10 квадрата?

„Грандиозен тренд на регистрация” 6 месеца преди изборите има в няколко области на страната, потвърди и Лиляна Павлова. Днес прокуратурата обяви, че ще разследва няколко случая, в които се подозира „изборен туризъм”.

Павлова отбеляза, че според сегашния закон, новозаселилите се не трябва да са трикратно повече от обикновено живеещите в даден имот, като дефиницията е силно обтекаема. Тя се обяви за нови текстове, според които ясно се посочва колко души максимално могат да обитават даден имот според квадратурата му.

„Според мен, има вероятност, ако прокуратурата реши, че са незаконни регистрациите, тези хора да не могат да гласуват”, заяви Павлова.

Магистрали и саниране

„Казала съм на строителите, че пряко сили, на края на деня на 1 юли, трябва да се пусне за движение”, заяви министърът. В момента по магистралите се образуват „тапи” заради ремонтите, като управляващите обещаха да пуснат движението за летния сезон.

Павлова отбеляза, че заради предстоящите 5 дни дъжд са възможни два варианта – отсрочка, която няма да се хареса на гражданите или маркировките и износващият слой да се правят „в движение”.

Строителният министър подчерта, че договорите с изпълнителите включват гаранция и при некачествена работа, ще трябва да коригират за своя сметка.

По отношение на санирането, Лиляна Павлова обяви, че днес започва работата по първия блок от програмата за енергийна ефективност – в Благоевград. 1100 сгради са с подписани договори, а се очаква до края на годината броят им да се удвои.

Тя отбеляза, че на места като Благоевград има голям ентусиазъм, а по-трудно е там, където блоковете са с много входове и апартаменти.