Официално - нова порция критики от Брюксел в годишния доклад за България. На прицел са Висшият съдебен съвет и прокуратурата. В документа се изказват съмнения за политическо влияние в двете институции.

Тонът на Брюксел може да се определи като очаквано критичен. Основните критики в доклада, представен днес всъщност са добре познати - бавен напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност.

Основната препоръка, според заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, е, че тази година българите трябва да почувстват конкретна промяна и да видят истинските резултати от борбата с корупцията.

Все така шампиони по корупция

България остава сред страните с най-високо ниво на корупция в ЕС. Доверието на българите в правосъдието остава ниско, констатират в Брюксел.

"Българските граждани твърдо подкрепят борбата с корупцията и постигането на по-голяма независимост на съдебната система. Постигане на конкретни резултати - това е фазата, в която сме в момента.", каза Тимерманс.

Висшият съдебен съвет е подложен на най-много критики. Докладът констатира, че все още липсва прозрачност в назначенията и разпределянето на делата и има съмнения за неправомерно влияние.

Споменати са скандалите в съдебната система, като „Яневагейт” и забавеният вече две години избор на председател на Софийския Апелативния съд.

Еврокомисията отбелязва положително промените в Конституцията, които предвиждат ВСС да бъде разделен на две колегии, изборите на нов главен инспектор, на нов председател на ВКС и на новото ръководство на СГС.

За Брюксел много важни остават предстоящите промени в Закона за съдебната власт.

Препоръчва се по-задълбочена реформа и независим анализ на прокуратурата. Препоръките към Държавното обвинение са и за по-голяма отчетност и по-слабо изразена йерархичност.

Като стъпка напред е откроена приетата национална стратегия за борба с корупцията, но има съмнения за политическа воля, защото бе отхвърлен проектът за антикорупционен закон, който атакува лица във високите етажи на властта.

Протегната ръка от Европа

Брюксел ни критикува и заради борбата с организирана престъпност. Отчитат се спрените дела заради сплашване на свидетели, както и поредицата поръчкови убийства, които остават неразкрити.

"Комисията е готова да окаже експертна помощ на България. Това е процес на сътрудничество и ние сме твърдо решени да постигнем добри резултати. Сега обаче трябва да видим конкретно приложение на практика.", посочи Франс Тимерманс.

Докладът е важен заради бъдещи решения в Общността, които включват и членството в Шенген.

И днешният ден не донесе отговор на въпроса кога Еврокомисията ще прекрати механизма за наблюдение на България и Румъния. Според източник от Брюксел, за да се случи това, трябва да има достатъчно основания и в двете страни.

Днес стана ясно, че за разлика от България, Румъния все пак отбелязва напредък в борбата с корупцията.

Как реагира властта?

Официалните критики от Европейската комисия идват часове, след като управляващите поискаха оставката на целия Висш съдебен съвет.

Като отговор на критиките и препоръките министърът на правосъдието обяви, че се пише нов закон за съдебната власт, Меглена Кунева е готова със закона за борба с корупцията по високите етажи на властта, министърът на вътрешните работи обяви, че се подготвя нов закон за МВР.

По-рано днес, от стенограмата на правителствеото заседание става ясно, че премиерът е заявил, че "Мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите".

„Отчита се, се че правителството има воля, няма подкрепа в парламента за закона за корупцията...през 2016 г. Този закон ще е тест за нас”, каза Меглена Кунева.

Правосъдният министър Екатерина Захариева декларира: „До 10 март ще бъде внесен Законът за съдебната власт за синхронизиране с промените в конституцията, разделянето на ВСС, проверки на почтеност и имущество”.

В отговор на въпроса „Смятате ли че ВСС трябва да подаде оставка?”, правосъдният министър отговори: „Истината е, че повечето критики са към ВСС, оставката е морален акт, такива призиви от нас не сте чули, ние настояваме за конструктивна работа”.

Вълнения в парламента

Мненията за доклада в парламента се люшкаха в двете крайности - от обективен през критичен до тежка оценка за кабинета.

Стигна се обаче и до вътрешен разнобой в самата коалиция. ГЕРБ и Реформаторите отново настояха за оставки във Висшия съдебен съвет. А патриотите нарекоха това груба намеса в съдебната власт. АБВ пък още се колебае.

Управляващите и опозицията се разминаха в оценките си за доклада. „Мога да оценя доклада като обективен и, разбира се, винаги възприемаме всяка една критика като градивна препоръка. Всяка една от институциите в България трябва да поеме своята отговорност”, каза Цветан Цветанов.

Лидерът на БСП Михаил Миков обаче беше на друго мнение: „Докладът на ЕК е тежка оценка за свършеното през последната година от правителството в областта на съдебната власт и борбата с корупцията”.

Според БСП поисканата оставка на ВСС е опит да се прехвърли отговорността за кризата върху съдебната власт.

Изненадващо, „червените” срещнаха подкрепа от един от партньорите във властта. „Парламентът, за съжаление, влезе в скандалите на ВСС и с нищо не допринесе, освен да доразвие скандала. Това е недопустимо и нарушава Конституцията”, каза съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

От ДПС също са категорично против разпускането. Според тях нездравите сили в мнозинството са подвели здравите.

По-специалната позиция на някои реформатори

И Радан Кънев се присъедини към искането за оставки на определени хора. Още на 8 декември 2014 пред bTV лидерът на ДСБ поиска оставката на целия ВСС. Днес Кънев припомни.

“Считаме, че степента на разделение на ВСС е стигнала предела си и той не може да функционира като орган. Първите двама, които трябва да подадат оставки са Сотир Цацаров и Георги Колев”, каза той.

„С голямо съжаление трябва да кажа, че докато се занимават с пропаганда, институциите и управляващите пропускат поредния важен шанс да си направят сериозни политически изводи от посланието на ЕК”, коментира бившият правосъден министър Христо Иванов.

По отношение на него Радан Кънев отбеляза, че управляващите „си мият ръцете с единствения човек в правителството, който се опита да направи нещо”.

Десните припомниха, че освен принципа на разделението на властите, съществува и принцип на взаимен контрол между властите.

НС се готви за обсада

Междувременно днес стана ясно, че за утре от три часа е насрочен протест пред сградата на народното събрание под наслов "Национална стачка - тук сме".

Инициаторите настояват за промяна и на лицата в политиката, и на самата политика.

От Министерския съвет потвърдиха за bTV, че такъв протест се готви. Според тях, на него са били поканени и футболни агитки, които обаче отказали.

Във ВСС не мислят за оставки

Висшият Съдебен Съвет няма да подаде оставка. Това стана ясно от декларация на членовете, която беше приета днес. Те определят искането като "груба намеса в работата на независимата съдебна система".

Обсъждане на доклада на ЕК обаче нямаше. Съветът остави точката за утре, за да обсъди подробно острите критики на Брюксел.

Днес никой от членовете на висшия съдебен съвет не влезе през главния вход. Освен председателят на върховния административен съд Георги Колев

След кратки коментари, че искането е политически акт, както и акт на популизъм, а скандалите са изкуствено създадени, текстът на декларацията срещу исканите оставки беше приет с мнозинство.

Само членовете Камен Иванов и Калин Калпакчиев не подкрепиха декларацията в този й вид.

Главният прокурор замълча.

Прокуратурата би приела помощ от Брюксел

Държавното обвинение излезе с писмена позиция за доклада. Оттам настояват, към Комисията да се отправи покана за включване на експерти, които да подпомагат преодоляване на установени проблеми.

„Прокуратурата призовава констатациите в доклада да бъдат подложени на обективен прочит. Използването им за персонални нападки и институционално разделение е деструктивно и не спомага за преодоляване на проблемите”, се казва още в становището.

Мандатът на този състав на ВСС изтича следващата есен.