Сигналът е - мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и още по-целенасочени действия. Така вицепремиерът Меглена Кунева коментира публикувания днес доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка.

Днес тя обяви, че отново ще внесе антикорупционния си закон, а колегите й с ресори "Правосъдие" и "Вътрешни работи" анонсираха предстоящи промени съответно в Закона за съдебната власт и Закона за МВР.

„Четем доклада като обективна оценка на стъпките, предприети от България за борбата с корупцията, организираната престъпност и развитие на съдебната реформа. Има и ясни сигнали, че трябват и допълнителни стъпки”, посочи Кунева.

„Думите, които се търсят обикновено на политическо ниво е дали България е проявила достатъчна политическа воля. Да, отчита се, че правителството има воля да продължи напред, отбелязва се, че в случаи като, например закона за корупцията няма развитие от страна на НС, но се изразява надежда, че законът ще бъде приет. 2016 г. е тест за борбата с корупцията”, отбеляза вицепремиерът.

„Не само, че има надежда, има желание и план за действие”, каза и министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Снимка: Ладислав Цветков

"Крайно време е да спрем да гледаме на доклада на ЕК като документ, с който някой размахва пръст на България. Това е механизъм за партньорство", посочи още тя.

Тя отчете, че има и доста критики по отношение на някои от институциите, които са отговорни за мерките в стратегията, свързани с дисциплинарните производства във ВСС, атестирането на магистратите, кариерното израстване, усещането, че част от решенията се взимат непрозрачно.

"Това, което зависи от правителството е да внесе по-ясни процедури в посока за Закона за съдебната власт", каза Захариева и добави, че ЕК подчертава и очакването за план за въвеждане на електронното правосъдие.

Ще подаде ли оставка ВСС

Призивът ми към ВСС е: оставката е морален акт, нека оттук нататък да си набележим план за действие и да започнем да работим. ВСС да започне да изпълнява препоръките от доклада, които са директно към тях, коментира Захариева.

„Политическите партии в парламента вече направиха декларациите си и оценка, наша задача като правителство е да свършим работата и да предложим следващите стъпки. Със сигурност ВСС също трябва да се вземе здраво в ръце, както ние сме направили плана си и да започне да работи по предложените препоръки. Оставката е морален акт. Сам взимаш решение дали да я подадеш, ВСС вече изказа позицията си, че не приема призивите на партиите за подаване на оставка. Призиви за това от нас не сте чули”, подчерта Захариева.

Тя заяви, че личният й призив е за конструктивна работа и призова да не се занимаваме с "ежедневни скандали  разправии". „Няколко пъти призовах ВСС да спазва кодекса, който те са приели - за поведение на магистратите, толерантно отношение един към друг”, припомни Екатерина Захариева.

Тя се зарече, че като министър на правосъдието ще работи, с който и да е ВСС.