Главният секретар на МВР вече ще се назначава с указ на президента. Този текст влиза в промените на Закона за МВР, които депутатите приеха на второ четене.

132 народни избраници бяха „За”, трима – „против”, а четирима се въздържаха.

Досега главният секретар се назначаваше от Министерски съвет по предложение на министъра на вътрешните работи. Депутатите решиха още за главен секретар и за заместник-главен секретар да се назначават хора, които имат повече от 10 години трудов стаж в системата на МВР.

Сегашният главен секретар Светлозар Лазаров, назначен по времето на кабинета „Орешарски” с 5-годишен мандат, отговаря на това условие, но не и на другото – поне половината от периода му в силовото ведомство да е бил на ръководен пост.

Така се проправя пътя към назначаване на ново професионално ръководство на МВР, след като Лазаров беше в неприкрито лоши взаимоотношения с вътрешния министър Веселин Вучков и управляващото мнозинство, а мнозина искаха оставката му още след трагедията в Лясковец.

В момента в ръцете на главния секретар на МВР е съсредоточена цялата оперативна власт в министерството, включително и правомощието да уволнява и назначава шефовете на полицейските дирекции.

С днешното гласуване стана факт и друга очаквана промяна - ГДБОП се връща в МВР.

На първо място сред вносителите на текстовете е вписан зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.