Заместникът на финансовия министър Симеон Дянков в кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов е подал оставка като народен представител, съобщиха от пресцентъра на парламента в петък.

По-късно бившите управляващи оповестиха, че Горанов ще се заниамва със свои проекти, но все още е техен експерт.

„На основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Конституцията на Република България и в израз на моята лична воля, подавам оставка като народен представител. Във връзка с горното, моля Народното събрание да прекрати пълномощията ми на народен представител”, заявява Горанов.

Заявлението е постъпило в деловодството на парламента в 12.04 часа, адресирано до Народното събрание чрез председателя на парламента Михаил Миков.

Искам да се развивам

Напускам политиката, за да се опитам да запазя експертния си профил. Мотивите да напусна Народното събрание са лични и са свързани с това, че винаги съм искал да бъда експерт и да участвам в процесите като експерт. Това заяви самият Владислав Горанов пред Фокус.

„В 42-то Народно събрание по никакъв начин не може да се прави реална политика и да бъда полезен както на тези, които са ме подкрепили на изборите, така и на самия себе си. Затова предпочетох са напусна парламента, да запазя позицията си на човек, който сред приятелите си винаги е бил експерт, професионалист и да продължа по пътя си, занимавайки се с частни проекти”, каза още Горанов.

Той посочи, че още не е решил дали остава, или напуска партия ГЕРБ.

Остава на разположение на Борисов

"Вчера разговарях с Владислав Горанов. Той ме информира, че повече не желае да бъде народен представител поради невъзможността да се развива пълноценно, заради неработещия парламент", коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му Горанов щял да се занимава с "частни проекти".

Борисов не пропусна да посочи, че бившият зам.-министър е един от най-добрите експерти на партията и "винаги, когато имам аз или партията нужда от него, ще можем да го използваме с капацитета, който притежава“.

На кафе с Пеевски

През 2010 г. Владислав Горанов се оказа в центъра на скандал, след като в Интернет се появи снимка, на която се вижда си говори приятелски с депутата от опозицията (тогава) Делян Пеевски. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов побърза да обясни, че на срещата е имало и друг депутат от ГЕРБ, който, на свой ред, посочи, че Пеевски е дошъл за малко на масата на Горанов.

По това време свързваните с депутата от ДПС медии безкритично подкрепяха политическия противник ГЕРБ.