Положението на тези избори беше всички срещу ГЕРБ. Това обяви в предаването „Лице в лице” политикът Виктор Лилов. Според него една от причините всички да се обединят срещу управляващата партия е арогантността им по отношение на номинацията за президент – който и да сложим, ще го изберете.

Относно силният националистически вот на първия тур на изборите за президент и избора на Доналд Тръм за президент на САЩ Лилов коментира, че замяната на свободите на хората срещу повече сигурност е опасна, защото накрая може да загубим и двете.

Относно референдума и дебата за промяна на изборната система – от пропорционална на мажоритарна, Лилов смята, че това няма да помогне за решаване на проблема с политическия ни елит. Той прогнозира, че парламентът ще се напълни с 240 Ценко Чоковци.

Нямаше дебат преди референдума и много хора гласуваха неинформирано, смята Виктор Лилов.

Според независимия кандидат Георги Кадиев ГЕРБ изведнъж са решили да подкрепят въпросите от референдума на Слави Трифонов, защото за партията те са удобни – ГЕРБ има спестени пари и могат без субсидия, имат медийно известни кандидати за мажоритарния вот.

Радвам се, че на последните избори върнахме каузата обратно в политиката, каза още Кадиев.

Според него коментарите в световните медии за проруската ориентация на новия президент Румен Радев са преувеличени. Не мисля, че „Гардиън” например знае неща за Румен Радев, уточни независимият депутат.

Вижте целия разговор във видеото: