Дали ще има "Южен поток", не зависи от Европейската комисия. Такъв коментар пред държавната телевизия даде министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Той посочи, че ако се тръгне към промени в договорените условия това ще забави проекта, но ако се наложи България ще предоговаря.

"За нас това е много важен проект. ЕК не спира "Южен поток". Ние смятаме, че посочените от Комисията изисквания са изпълнени. България е заявила, че всичко свързано с проекта "Южен поток", ако се налага ще се предоговаря. На нас ни се струва, че такива притеснения не трябва да има. Ако се тръгне към предоговаряне, това ще забави процеса, но зависи какви са забележките на Еврокомисията", обясни той.

„Водещата роля не е на МВнР, защото тук става въпрос за въпроси от компетенциите на министерството на енергетиката. Русия е едната от страните и има логика ЕК да се обърне и към Русия. На този етап нямаме външнополитически проблеми. Сега сме на етап, когато трябва да се реализира строителството на „Южен поток”. Не е приятно, но може да се забави строителството. Нека изчакаме анализа си и тогава ще заявим каква ще е позицията ни”, коментира Вигенин.

На Украйна определено проблемът не е „Южен поток”. Колебанието за асоцииране с ЕС няма връзка с проекта за тръбопровода, поясни министърът.

За България най-важното решение е украинските лидери да започнат преговори и да се стигне до асоцииране на Украйна в ЕС, добави той. Ясно е, че тръбопроводът „Южен поток” накърнява интересите на Киев. Дали ще има „Южен поток” не зависи от ЕК, но за нас това е важен проект. Ако интересът на руската страна остане, „Южен поток” ще бъде реализиран, коментира Вигенин.