„Малко над 25% от ръководителите на задгранични представителства на България в чужбина са политически назначения. Трябва да се прекрати с политическите назначения в дипломатическите служби. Затова подготвяме и промени в законодателството”. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин в НС след участието си в работата на Комисията по външна политика.

Едната идея е да се намали квотата на тези назначения от 20% на 10%. А другата - изобщо да се премахне и само при изключения да се правят такива назначения.

„В момента квотата е надхвърлена. Аз заварвам министерство, в което над 20% от генералните консули и посланиците са външни политически назначения. Да не говорим, че при генералните консули този процент е над 65 - 9 от 14 генерални консули са политически назначения”, уточни Вигенин.

„Смятам, че това не е правилно и не е практика, която трябва да бъде насърчавана, каза министърът. Ще преценим каква е ситуацията, защото тези факти ги установихме буквално преди 2 дни, подчерта Вигенин. Предстои правната служба да направи своята оценка и може би ще вземем мерки. Просто сигнализирам, че това е проблем, който остана от предишното правителство и чака решение”, каза още Вигенин.