Аз лично страхотно харесвам Сашо Морфов, това е моето лично отношение към него, той е изключително талантлив човек. Всеки кадърен човек е малко и чешит, той си е такъв. На всеки творец е някакво качество да бъде малко чешит. Правя обаче сериозна разлика - да си талантлив режисьор и талантлив мениджър са две различни неща. Това заяви в предаването „Тази неделя” министърът на културата Вежди Рашидов.

„Аз го назначих с ясното съзнание, че го обича колективът и за мен това е много важно, хората да са мотивирани, да искат да работят и, разбира се, един човек да носи отговорности, защото не министърът поставя постановките, не той режисира, той търси едни пари, осигурява едни пари, а господарят на театъра е директорът на театъра”.

Никой не е свалил статута на Народния театър, каза министърът и поясни:

„Статут не значи привилегия. Никой не намалява нищо, променихме начина за плащане. България имаше 6 млн., има 50 и няколко държавни театъра, 60-милионна Италия има нула държавни театъра. Предстоят реформите да се правят бавно, защото това е една структура, която е свързана с много талант, със съдби на много хора и там реформите трябва да продължат известно време”.

За промяната в субсидирането на театрите

Как се случва така – 400 продадени билета, а в някои театри има 60 човека на представление?, пита Вежди Рашидов.

„Купен билет – субсидия върху него. Това го няма никъде, висока ставка направихме - върху всеки билет от 5 лв. давахме 15 лв. субсидия от държавата. Приходите от билетите оставаха също към театъра. Общинските помощи също остават в театъра, дарителските пари също в театъра. (...)

Когато започна един процес на хитруване, се наложи да търсим друга форма - колкото декларираш приходи от билети, което вече е по-точно - на всеки лев да речем получава два.

Народният театър ще получава пак най-много субсидия, защото работи много добре, голям е театърът, най-талантливите артисти са в този театър- те привличат много публика”.

Оставам фен на Александър Морфов, нямам конфликт с него, категоричен беше Рашидов.

В коментар на изказването на Морфов, че правителството на Бойко Борисов е чалга правителство, министърът отвърна:

„Като е чалга правителство, никой да не взима пари. Аз от мутри и чалгаджии не взимам пари. Това говорене не е красиво говорене, защото, за да може да изкараме 60% от бюджета на министерството са парите за театрите. Когато станах министър беше 50 милиона. Когато станах министър 18 милиона съм вдигнал парите за театрите.

Аз имам биография....Един мъжкар, който не те уважава, не ти взима парите...и изведнъж чалга, не се говори така, не е честно, не е почтено, каза министърът и допълни:

„Уморих се от това, нито съм чалга, нито съм мутра

Ако трябва да ви кажа честните ми пари, които съм си декларирал преди да стана министър, които съм си изкарал с двете ръце по Япония, Америка, да ми ги откраднат накрая на живота – мълча отново като гробар. Нито съм чалга, аз съм окраденият. Нямам пари вече за атакуване”.

Той попита тези, които го иронизират къде си държат парите

„От всички медии до всички шоупрограми ги питам – и те са публични лица, защо не си ги декларират пред Сметната палата и аз ще го повдигна този въпрос и по колко печелят. На 65 години, не стига, че ме окрадоха, не стига, че честно живях, че си плащах данъците, за пенсия и за здравни...не искам да си отварям устата, много неща знам”.

За отношенията с ДПС

Шефът ни предупреди преди изборите да бъдем почтени и да не говорим на политически теми.

ДПС си е нормална, законна партия. Там има едни 30 гласа и когато има нещо много важно, дали ще е в медицината или в съдебната система, всеки глас е ценен. Когато премиерът Борисов има нужда от подкрепа за един или друг законопроект, нормално е да търси хора, които да гласуват. (...)

Самият премиер се промени. Той стана по-диалогичен, има важни неща, които трябва да се случат, но в никакъв случай не го виждам да се коалира. Ако се коалира, аз ще си отида, това съм го казвал, няма никакъв проблем.

Реформаторите не са лоши момчета

Те са млади, амбициозни момчета, ще се научат. Участват активно, отговорно. Сега, това, че са реформатори...че те най-много не ме искаха мен, но ги виждам просто млади, умни, образовани деца. Радвам им се, млади хора са. Вътре в Министерски съвет атмосферата е приятна, атмосферата е спокойна, работна и се работи спокойно.