Вдигането на майчинските "на килограм", както го виждат бъдещият министър-председател Пламен Орешарски и други гравитиращи около него националистически партии, на практика ще доведе до вдигането на ромската раждаемост. Това заяви пред „Фокус” Костадин Костадинов, областен координатор на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) за Варна и Добрич във връзка с демографските проблеми в страната.

Проблемът с българската раждаемост не е финансов, а цялостен, подчерта той. „Ние многократно сме правили такива изследвания сред представители на по-малка част на българското общество - сред студенти, сред ученици от горните курсове на средното образование. Без значение от техния пол и тяхното финансово състояние, всички те смятат, че трябва да имат не повече от две деца и това е горна граница”, каза Костадинов.

В повечето случаи се говори за едно дете и се мисли за едно дете. Всички изследвани смятат децата за бреме и че те трябва да се появят в живота им към средата на 30-те години, от там насетне трудно може да се мисли за друго дете. В този смисъл няма как да се твърди, че вдигането на майчинството ще насърчи раждаемостта, а напротив, подчерта още представителят на националистическата формация.

„За да се стигне до нея и то до увеличаване на качествената част от българската нация е нужна мащабна програма. Демографската система е плод на десетилетия, процес, протекъл в българското общество още в началото на 50-те години на миналия век, та чак до днес, т.е. повече от 60 години. Един такъв процес няма как да се реши с едно просто механично вдигане на майчинството от 240 лв. на 310 лева”, каза Костадинов.

Според него трябва да се търси дългосрочна програма, да се пропагандират нови ценности, т.е. да се възстанови тежестта на стария семеен морал в нашето общество. Това трябва да започне от най-ранна детска възраст, да премине през задължителна реформа в образованието. Важното нещо, което трябва да се направи, е всички, които говорят по темата за демографските проблеми и имат отношение по този въпрос, да дават личен пример, смята Костадинов.

„Не е нормално разни лидери на националистически партии, представени в парламента като Атака и други непредставени като ВМРО, да говорят за демографските проблеми, а те самите да не са направили нищо по този въпрос. Това е лицемерно и показва, че на тези хора не им пука за България. Това важи за всички, които мислят по този въпрос. За демографска катастрофа освен да се говори, трябва и да се мисли за нейното преодоляване”, добави още представителят на НФСБ.