Премиерът Марин Райков се обяви за изваждането на службите за подслушване и следене от МВР. Така той се присъедини към тезата на главния прокурор Сотир Цацаров, който предложи същото нещо докато изнасяше данните от проверката в СДОТО.

"Службите, свързани с използване на специални разузнавателни средства, следва да бъдат изнесени извън МВР.  Трябва да има структура, която да бъде, може би, под парламентарен контрол, за да няма съмнение по тази тема. Дължим на българското общество сигурност, че подобни съмнения са невъзможни. Дали това ще стане, не зависи от мен", допълни премиерът.

"Що се отнася до вътрешно-ведомствените наредби (в МВР), ще си позволя лично мнение – те могат да бъдат усъвършенствани и да работят по начин, който да дава 100 % гаранции, че подобни безобразия, които се подозират, няма да бъдат възможни", каза Райков и се застрахова: "Това не означава, че имаме доказателства, че подобни действия са били предприемани".

Пред свидетел

Премиерът е помолил вътрешния министър да подписва документи за използване на специални разузнавателни средства (СРС) само в присъствието на други колеги. За това информира самият Марин Райков след заседанието на Министерския съвет.

Подобна практика досега не е известна и може да бъде разглеждана като новаторство в нарежданията за подслушване и проследяване. От думите на Райков обаче не стана ясно кои колеги на Първанова визира – тези в служебното правителство, тези в МВР или бивши и от силовото ведомство.

На уточняващ въпрос Райков отговори: „Това е по-скоро един колегиален съвет, на който аз държа много. Имам уверението, че тя по-скоро ще го направи, въпреки че не е длъжна”.

„Не можем да спрем СРС-тата, защото не са свързани единствено и само с подслушванията”, каза премиерът Марин Райков и информира, че на правителственото заседание не е обсъден въпросът с незаконното използване на СРС.

„Ако се потвърди, че е имало подобна практика, това ще бъде изключително неприятен атестат за ситуацията на българската демокрация. Наказателно производство все още не означава обвинение. Актовете на прокуратурата придобиват окончателна легитимност в съдебните решения”, каза Райков.

„Това не означава, че ние искаме да останем слепи за констатациите на прокуратурата”, уточни той и допълни, че дори самото подозрение е достатъчно притеснително. Райков определи темата като силно смущаваща в обществения дебат.

Премиерът отказа да коментира твърденията на Първанова, с които тя до голяма степен оправда служителите на СДОТО. С подобна теза излезе и главният секретар на МВР Калин Георгиев.

„Знаете, че бях много настоятелен и препоръчах на Първанова временно да отстрани господата Кацаров и Димитров”, каза той, но обясни, че с това не се признава тяхната вина, защото съществува презумпцията за невинност.

Райков посочи, че държи МВР в предизборния период да продължава да върши своята работа и да изпълнява своите задължения по отговорен начин ежедневно. „Не бива да оставаме встрани факта, че в този период МВР е изключително натоварено”, обясни той.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация