Къде са били природозащитниците при презастрояването на „Слънчев бряг”? Този риторичен въпрос бе основен мотив на вътрешния министър Цветан Цветанов при отговорите му на въпросите за протестите от последните дни, породени от ревизиранията в Закона за горите.

Цветанов „ловко” използва основното си оръжие и започна да връща лентата към годините, в които страната се управляваше от политическите противници на ГЕРБ. В ефира на bTV той посочи, че преди 89-а година „Слънчев бряг” е имал 18 хил. легла преди, а днес били 320 хиляди. На този фон нямало нито една пречиствателна станция. Министърът посочи, че трябва да има стратегия за развитие на курортите и в никакъв случай да не се прави компромис с екологичната сигурност.

Той все пак изрази удовлетворение, че „днес има активно гражданско общество”, което в миналото не е съществувало: „Кой щеше да протестира срещу Георги Илиев? Кой щеше да протестира за случващото се в „Слънчев бряг”? Нали Иван Костов го разпродаде”.

В тона на президента Цветанов заяви, че днес всичко е прозрачно, а работата на управляващите е да търсят диалог с протестиращите, но и да осигуряват нормалното придвижване на хората в центъра на София в пиковите часове.

В протестите срещу поправките в Закона за горите имаше „майки, които са бременни с децата си”, обяви Цветанов допълвайки, че те очевидно не са били с намерение различно от това да защитят природата. В същото време обаче в протеста „се включиха субекти, които нямат нищо общо със смисъла и философията, която се защитава”.

„Нали не си представяте, че този, който показваше среден пръст, псуваше, това е човекът, който иска да защитава екологичните промени? Че този ще засади онези цветя, които бяха погазени. Това нормално поведение ли е за един демократичен протест?”, попита Цветанов, визирайки мъжа, който прати в болница оператора на bTV Иван Филчев.

Още преди два дни Цветанов обяви, че еколозите протестират в полза на организираната престъпност. Сега обаче говори само за криминален контингент.

Вътрешният министър изтъкна, че колегите му в парламента са се постарали да направят много обществени дискусии по спорния закон, който бе върнат с вето на президента. Въпросът обаче не развълнувал гражданите до момента, в който законът не е бил приет, твърди Цветанов. Трябва да се отбележи обаче, че промените в Закона за горите вълнуват немалка част от гражданите още от момента на внасянето им за обсъждане в парламентарните комисии в разгара на зимния сезон. Още януари месец пред парламента имаше няколко протеста срещу текстовете.

Вицепремиерът отбеляза и контрапротеста, блокирал главен път Е79. Според него хората с право излели на улицата, тъй като именно туризмът давал възможност за развитие на един регион, който в един момент държавата няма да има ангажимент да издържа.

Въпрос дали би се включил в демонстрация за защита на закона бе подминат от Цветанов, който заяви, че ролята на управляващите е да търсят диалог и да гарантират чуваемост, за да се намери балансът - в тази посока било и наложеното президентско вето.

На въпрос дали предвождащите контрапротеста депутати от ГЕРБ ще бъдат изтласкани от пътното платно, вицепремиерът каза, че те са представители на съответните региони, а Любен Татарски като кмет на Разлог е направил много за създаването на работни места в региона.

За успокоение на природозащитниците вътрешният министър сподели разговор с еко колежката си Нона Караджова, която го убедила, че всяко застрояване ще се извършва след оценка по въздействието върху околната среда.

Цветанов обобщи намеренията на правителството: „Премиерът вчера беше много ясен – трябва да се намери пълен консенсус и да има диалог между двете страни. Надявам се, че в подобен диалог разумът ще надделее и ще се стигне до консенсус, който ще даде пълна гаранция за това да няма нарушаване на екологичността в страната и другото, което е, да може действително да използваме този ресурс, който има страната ни, за да развиваме туризма. А туризмът и възможността да се качват много повече български граждани на планината, означава и друго – означава и здраве, означава и просперитет и всъщност всички страни ще бъдат удовлетворени, запазвайки горския фонд”.